Paula Ehrmanin öljyvärimaalausten näyttely avautui Raision Krookilan kotiseutukeskuksessa

Sergii ja Aletheia (friisiläishevonen) TLT2021. Maalaus: Paula Ehrman.

RAISIO. Raision Krookilan kotiseutukeskuksen Wanhassa Tuvassa on huhtikuussa ja toukokuussa esillä  Paula Ehrmanin maalauksia. Turnajaistunnelmia – Ritarit ja Neidot -niminen näyttely on paikalla huhtikuun ajan ja käsityöläismuseon tupia esittäviä teoksia toukokuun ajan. Öljyväritöistä koostuvan näyttelyn avajaisia vietetään lauantaina 23. huhtikuuta kello 12.

Idean maalauksiinsa Ehrman sai käydessään Turun Keskiaikaisilla markkinoilla sekä niiden yhteydessä järjestetyssä hevosturnajaisnäytöksessä. Sen jälkeen hän kiinnostui Turun Linnan Turnajaiset -tapahtumasta.

– Se olikin hieno kokemus. Yhtenä vuonna oli koko viikko turnajaisia, joita olin joka päivä kuvaamassa. Kansainvälistä turnajaistunnelmaa oli vuosina 2018 ja 2019, kun sinne oli tullut neitoja ja ritareita Suomen lisäksi Kanadasta, Australiasta, Englannista, Espanjasta, Portugalista ja Ruotsista, Ehrman kertoo.

– Viimevuotisissa turnajaisissa oli vain suomalaisia esiintyjinä, mutta hekin olivat ihan värikästä joukkoa, näin maalarin näkökulmasta katsottuna: Neidot tosi hienoissa asuissaan ja ritarit kiiltävissä haarniskoissaan, lisää Ehrman.

Ritarit ja neidot ovat olleet Paula Ehrmanin teosten aiheena vuodesta 2018 alkaen.

– Olen sen verran jo näitä haarniskoita maalannut, että huomasin jos jollain ritarilla oli uusi haarniska päällään. Piti toki käydä kysymässä, että taitaa olla uusi haarniska ja kertoivatkin auliisti uudesta hankinnastaan, hän sanoo.– Näissä ritari ja neito -maalauksissa saan toteuttaa henkilömaalausta. Lisäksi niissä tulee saada haarniskaan kiiltävyyttä sekä hevoset omannäköisikseen. Ja kyllä nämä kyseiset neidot ja ritarit ovat tunnistaneet omat hevosensakin maalauksistani, hän jatkaa.

Ehrman haluaa perehtyä maalattavaan aiheeseen kunnolla ja tehdä riittävän kattavan sarjan kyseisestä aiheesta ennen kuin suunnittelee uusia maalausaiheita.
– Ritarit ja neidot edelleen kiinnostavat ja vielä on maalausmateriaalia käyttämättä edellisistä turnajaisista: Yli 5000 valokuvaa, joista parhaat kuvat jo valittuna käyttöön ja vain toteutusta vailla.

Turun seudulla kiertänyt ritari-aiheinen näyttely täydentyy jokaisella näyttelypaikalla tuotteliaan maalarin uusilla teoksilla.
– Jokaiseen näyttelyyn on aina muutamia uusia maalauksia tullut mukaan, toteaa Paula Ehrman.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Juttua on muokattu 7.4. kello 13 näyttelyn avajaispäivän osalta.
Juttua on muokattu 9.4. kello 21.40 toukokuussa Krookilan
kotiseutukeskuksessa vaihtuvan näyttelyn sekä kuvatekstin osalta.

Pari kysymystä alueen näyttelypaikoista Paula Ehrmanille:

”Yllättävin näyttelypaikka on ollut Turun Luostarinmäen käsityöläismuseon laudankantajan mökki. Siellä kävi kolmen kuukaudenn aikana yli 700 kävijää ja 38:sta eri maasta ja Suomen 80:lta eri paikkakunnalta.Suurin näyttelypaikka minulle oli Kulttuurikeskus Crusellin Liljelund-halli.Tuorlan Majatalolla, Kaarinassa olen pitänyt kahdesti näyttelyitä ja tauluni sopivat sinne todella hyvin. Kaarina-talon toinen kerros on myös hieno paikka.Naantalin taidehuoneelle mahtui koko Downton Abbey-sarjan maalaukset.Tietysti Raision kaupungintalolle olisi vielä joskus mukava päästä pitämään näyttelyä.”