JUHLAPYHÄT.
Pääsiäinen vie seurakunnat seuraamaan Jeesuksen elämän viimeisiä vaiheita aina palmusunnuntaista pitkäperjantaihin ja ylösnousemukseen. Kristittyjen suurin juhla pitääkin sisällään monta kirkkopyhää, joita on juhlittu kristinuskon alkuajoista lähtien.
Milloin pääsiäistä vietetään?
Pääsiäisen ajankohta vaihtelee joka vuosi, mutta se ajoittuu 22.3–25.4. välille. Vaihtelu johtuu maaliskuun kevätpäiväntasauksesta ja sen jälkeisen ensimmäisen täydenkuun ajankohdasta, sillä pääsiäispäivää vietetään aina sitä seuraavana sunnuntaina. Tänä vuonna pääsiäinen on sunnuntaina 17. huhtikuuta.
Pääsiäisen kulku
Pääsiäisen ensimmäinen kirkkopyhä on palmusunnuntai, jota vietetään viikkoa ennen pääsiäistä. Pyhän nimi viittaa palmunoksiin, joita ihmiset heittivät tielle Jeeuksen saapuessa Jerusalemiin aasilla ratsastaen. Samana päivänä kotiovelle voi saapua virpojia, jotka tuovat mukanaan koristeltuja pajunoksia ja toivottavat ”tuoreeks, terveeks, tulevaks vuodeks”.
Palmusunnuntain jälkeen alkaa hiljainen viikko. Monen seurakunnan viikkotoiminta on silloin tauolla, mutta kirkoissa järjestetään konsertteja ja hartauksia. Hiljaisen viikon torstai on kiirastorstai, jota vietetään tänä vuonna 14. huhtikuuta. Silloin muistellaan opetuslasten viimeistä ateriaa Jeesuksen kanssa. Kiirastorstain messun jälkeen urut vaikenevat, kynttilät sammutetaan ja alttari riisutaan ja verhotaan mustaan.
Kiirastorstain jälkeen vuorossa on pitkäperjantai, joka on kirkkovuoden ainoa surujuhla. Liturginen väri on silloin musta. Kyseinen päivä on Jeesuksen ristiinnaulitsemisen ja kuoleman muistopäivä, jolloin sanajumalanpalveluksen aikana ei soiteta urkuja tai muita instrumentteja eikä nautita ehtoollista.
Sunnuntaina on pääsiäispäivä, jolloin juhlitaan Jeesuksen ylösnousemusta. Juhla alkaa jo lauantain ja sunnuntain välisenä yönä pääsiäismessulla, jolloin sytytetään kynttilät ja liturginen väri vaihtuu valkoiseen. Maanantaina toisena pääsiäispäivänä muistetaan ylösnousseen Jeesuksen ilmestymistä häntä seuranneille naisille ja opetuslapsille.
Pääsiäisyönä alkaa myös pääsiäisviikko, joka kestää seuraavaan lauantaihin. Samaan aikaan alkaa 50 päivää kestävä pääsiäisaika, joka päättyy helluntaihin; se on joulun ja pääsiäisen ohella yksi kirkkovuoden suurimmista juhlista.
Pääsiäisen juhlapyhistä pitkäperjantai ja 2. pääsiäispäivä ovat perinteisiä arkivapaita.
Lähde: Suomen evankelis-luterilainen kirkko
Liisa Kallio