Nopeusrajoitus laskee Laitilan keskustan alueella

30 km/h -nopeusrajoitus oli jo aiemmin voimassa Laitilan Koulutiellä, mutta teknisen lautakunnan päätöksen myötä rajoitus laajeni koko ydinkeskustan alueelle.

LAITILA.

Laitilan kaupunki on päättänyt asettaa 30 km/h -aluerajoituksen aiempaa laajemmalle alueelle kaupungin keskustassa. Aiemmin kyseinen rajoitus on ollut voimassa muun muassa koulu- ja urheilukeskuksen alueella ja Suopellontiellä.

Laitilan teknisen johtajan Mika Raulan mukaan syynä nopeusrajoituksen laskemiseen on niin jalankulkijoiden, pyöräilijöiden kuin autoilijoiden liikenneturvallisuuden parantaminen. Hänen mukaansa kaupunki haluaa panostaa turvallisuuteen etupainotteisesti.

30 km/h on kuitenkin vauhtina aivan eri kuin 40 km/h. Muutoksella on iso merkitys, ja se halutaan tehdä ennen kuin mitään sattuu, hän kertoo.

Muutoksen myötä koko keskustaajama tuli alemman nopeusrajoituksen piiriin. Se kattaa Koulutien, Kananpolun, Sulkakujan, Kukonkujan, Männistönkujan, Vihtorinkrännin, Isotuvantien, Keskuskujan, Anttilantien, Juhonkujan, Kyläraitin sekä osittain myös Sairaalatien, Vallesmannintien, Vihtorinkadun, Kirkkotien ja Keskuskadun. Keskustan alueella on muun muassa useita tasa-arvoisia risteyksiä, mikä vaikutti nopeusrajoituksen laskemiseen.

Raulan mukaan uusi nopeusrajoitus ei kuitenkaan ole vielä voimassa.

Odotetaan, että talvi helpottaa ensin. Nyt muutosta valmistellaan, mutta se toimeenpannaan keväämmällä.

Ainakaan vielä laitilalaiset eivät ole kommentoineet laskettua nopeusrajoitusta suoraan Raulalle. Hän kuitenkin uskoo kaupunkilaisten omaksuvan hitaamman nopeuden lopulta.

Pikkuhiljaa se menee. Nopeuden säätö on aina penkin ja ratin välissä, eikä tässä kuitenkaan ole kyse niin isosta muutoksesta.

Laitila ei ole ainut kaupunki, joka on laskenut nopeusrajoituksia. Esimerkiksi Turku muutti keskustan alueen 50 km/h -rajoitukset 40 km/h, ja vastaavasti 40 km/h -rajoitukset 30 km/h marraskuussa vuonna 2020.

Liisa Kallio