Maskun ja Naantalin koululaisten ensiaputaitoja kohennetaan elvytysnuken avulla

Elvytysnuken ojensi Carunan avainasiakaspäällikkö Petri Parviainen Naantalin sivistysjohtaja Kimmo Kuusimäelle sekä Velkuan koulun johtaja Päivi Soukalle. Kuva: Naantalin kaupunki.

TERVEYS. Caruna lahjoitti 12.4. Naantalin kaupungin ja Maskun kunnan koululaisten käyttöön elvytysnuken, jotta koululaiset voivat harjoitella hengenpelastustaitojaan käytännössä.

– Olemme iloisia, että kaupunkimme saa koululaisille elvytysnuken, joka mahdollistaa hengenpelastustaitojen opettelun ihan konkreettisesti. Tämä parantaa kansalaistaitoja jo nuoresta pitäen ja lisää samalla turvallisuutta, kun taidot ovat hallussa. Meillä on yli 700 yläkoululaista, jotka pääsevät nyt harjoittelemaan pelastustaitoja, kertoo Naantalin kaupungin sivistysjohtaja Kimmo Kuusimäki.

Elvytysnukella voidaan harjoitella reagoimattoman ihmisen hengitysteiden avaamista, elottomuuden tunnistamista sekä maallikkoelvytyksen toteuttamista. Kouluilla voidaan aiheeseen sopivan opetuksen yhteydessä nostaa näitä asioita turvallisesti esille.

– Haluamme tukea yläkoulu- ja lukioikäisten hengenpelastustaitoja lahjoittamalla elvytysnuken Naantalin kaupungille. Onnettomuuden tai sairauskohtauksen sattuessa moni ei osaa tai uskalla pysähtyä auttamaan, mutta oikeat elvytystaidot voivat seuraavalla kerralla pelastaa kanssakulkijan.  Saimme ajatuksen elvytysnukkejen lahjoittamiseen koululaisille omalta työntekijältämme. On hienoa, että mukaan lähti 16 kuntaa ja pystymme tukemaan turvallisuuden parantamista konkreettisin keinoin, Carunan avainasiakaspäällikkö Petri Parviainen sanoo.

Elvytysnukkejen luovutustilaisuuteen liittyen järjestetään myös Peilipinta Consulting Oy:n toteuttama hätäensiapukoulutus, jonka Caruna tarjoaa. Peilipinnalla on pitkäaikainen kokemus ensiapukoulutusten järjestämisestä eri organisaatioille. Kouluttaja Jussi Perämäki on itse kokenut ensihoitaja.

– Järjestämme vuosittain satoja ensiapukoulutustapahtumia yrityksille ja julkisille toimijoille. On ollut hienoa olla mukana Carunan elvytysnukke-kampanjassa. Tärkein tavoitteemme on tuottaa koulutuksilla rohkeutta ja varmuutta toimia hätätilanteissa. Nuori voi pelastaa hengen siinä missä aikuinenkin, kun hän on saanut siihen tarvittavat tiedot ja taidot, Peilipinnan kehityspäällikkö Jussi Perämäki kertoo.

Turun Seutusanomat