On aika kääntää katseet puutarhaan sekä kasvatuslaatikoiden ja pienoiskasvihuoneiden virittelyyn terasseille ja parvekkeille. Luonnonmukaisuuteen kotipuutarhureita innostetaan omatarveviljelyllä, hyönteishotelleilla ja niittyjä perustamalla.
PUUTARHA. Hyötyviljely kasvattaa edelleen suosiotaan, sillä se on paitsi mukavaa mutta myös maistuvaa puuhaa. Puutarhaliiton tilaaman tuoreimman Kotipuutarha-tutkimuksen (Kantar TNS) mukaan jo ennen koronaa alkanut innostus hyötykasveihin on vain vahvistunut kahden viimeisen vuoden aikana.
Puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ry ovat valinneet tomaatin vuoden vihannekseksi 2022. Maamme tomaatintuottajat ovat hiljattain käynnistäneet hankkeen, jonka avulla pyritään kehittämään viljelyä ja lajikevalintoja tomaatin maun lisäämiseksi. Hankkeen yhtenä tavoitteena on tuoda esimerkiksi perunan tapaan markkinoille lajikenimellä varustettuja erikoislajikkeita.
Kevään edetessä hitaasti mutta varmasti istutustyöt houkuttavat multapeukaloita.
Maalis–huhtikuussa voi kylvää esimerkiksi kasvihuone- ja avomaantomaattia, esikasvatettavia yrttejä sekä isosamettikukkaa ja perhoskukkaa. Maan lämmetessä suorakylvö onnistuu toukokuussa tillin, persiljan, porkkanan ja lehtikaalin osalta, kun taas kesäkuu on muun muassa herneen ja pavun aikaa.
Ei tarvitse edes olla pihaa, vaan kasvattaa voi myös lavatarhassa, ruukuissa, parvekelaatikossa tai vaikka ämpärissä. Kevään trendeihin kuuluvat saviruukut, joilla voi perustaa ruukkupuutarhan minkäkokoiseen tilaan tahansa.
– Syötävät kasvit viihtyvät samoissa istutuksissa koristekasvien kanssa. Erityisen yleistä on yrttien käyttö. Uutuuskasveja ovat muun muassa suolaheinä ja maamanteli. Suolaheinällä saa nimensä mukaisesti lisättyä ruuan suolaisuutta suolaa lisäämättä ja maamanteli on paahdettu herkku pähkinäisen makunsa ansiosta, Ammattiopisto Livian vihertiimin lehtori Maarit Haapamäki sanoo.
Ammattiopisto Livian opiskelijat ovat ammattilaistiimeineen tuttuun tapaan vahvasti mukana Turun Piha & Puutarha -messuilla 1.–3. huhtikuuta.
– Yleiskoristelualue tarjoilee monipuolisia vinkkejä messukävijöille. Mukana on niin muoto- kuin metsä- ja kantopuutarhaa sekä muun muassa kiviuuneja ja yrttineliöitä. Fantasiateemaisessa koristelussa on vain mielikuvitus rajana, olemme tehneet lavaviljelmiä esimerkiksi pastellivärein maalattuihin autonrenkaisiin, Haapamäki kertoo.
Kotipuutarhat kuuluvat hyönteispölyttäjien tärkeimpiin elinalueisiin.
Siksi luonnon monimuotoisuutta kannattaa vaalia jo pihaa suunnitellessa. Tätä pyrkimystä edistää yhä kasvava kiinnostus pitää puutarhat ja pihat mahdollisimman luonnonmukaisina.
– Ensi viikonlopun messujen yleiskoristelussa on ajateltu hyönteisiä valitsemalla pölyttäjiä houkuttelevia kasveja, hortonomi Maarit Haapamäki toteaa.
Maa- ja kotitalousnaisten Pieni pala maaseutua -järjestökampanjalla (2020–2022) kannustetaan tekemään ympäristötekoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi. Kampanjan keskiöissä ovat konkreettiset teot, kuten esimerkiksi hyönteishotellien rakentaminen, niittyjen perustaminen, omatarveviljely ja sadon säilöminen. Tekoja voi toteuttaa yhdessä tai yksin, maaseudulla ja kaupungeissa.
Katariina Mäkinen-Önsoy
AJANKOHTAISTA
Kevään muistilistalla ovat puiden, pensaiden ja havuaidanteiden leikkaukset, ikivihreiden kasvien kevätsuojaukset, istutus- ja hoitotyöt sekä kurtturuusun poistotyöt.
- Laita varjostusverkot havuille, alppiruusuille sekä muille ikivihreille kasveille
- Vaihda viherkasveille isommat ruukut sekä aloita lannoitus
- Tarkista viherkasviesi kunto ja aloita kasvituholaisten torjunta
- Siemenpussista kannattaa tarkistaa aina kylvöaika, onko vaihtoehtona esikasvatus tai suorakylvö sekä kylvösyvyys
Lähde: FLÖR