Defiverkosto laajenee jatkuvasti – uusi palvelu mittaa kuntien sydänturvallisuuden tasoa

Ensiapu sydänpysähdystilanteessa on minuuteista kiinni: Puoliautomaattiset defibrillaattorit tunnistavat kammiovärinän ja ohjaavat käyttäjäänsä defibrilloimaan ääni-, kuva- ja valo-ohjeiden avulla. Laite ei kuitenkaan anna sähköiskua, ellei autettavalla ole kammiovärinää. Kuva: Ragip Önsoy.

TERVEYS. Defibrillaattori, defi eli sydäniskuri on laite, jolla sydänpysähdystilanteessa pyritään poistamaan sydämen pysäyttänyt haitallinen rytmihäiriö antamalla elvytettävälle hoitava tasavirtasähköisku.

Defiksi yleisesti kutsuttu defibrillaattori on pienikokoinen ja tehokas elvytyslaite. Yleisin sydämen pysäyttävä rytmihäiriö on kammiovärinä. Vaikka tehokkaalla paineluelvytyksellä voidaankin ylläpitää osittain verenkiertoa, kammiovärinässä ainoa sydämen käynnistävä hoito on tarkoitukseen suunnitellulla laitteella annettava sähköisku eli defibrillaatio.

Sydäniskureiksikin kutsuttuja laitteita löytyy Paimiossa Torikeskuksesta, S-marketista, LähiTapiolasta, Osuuspankista, Paimion urheilupuistosta sekä Paimion uimahalli Solinasta.
– Laite siirretään Pussitielle väliaikaisen kuntosalin tiloihin elokuun lopusta alkaen, kun uimahalli menee remonttiin. Myös Paimion Hakalla on ollut viime syksystä lähtien kaupungin urheilupuistossa defibrillaattori, Armi Vihervirta Paimion kaupungin hallintopalveluista kertoo.

Sauvossa sydäniskureita on ainakin Rantolan Puodin seinässä, K-marketissa, S-marketissa ja Ahtelan leirikeskuksessa.

Kaikki rekisteröidyt defibrillaattorit näkyvät defi.fi -verkkopalvelun kartalla joko vihreinä tai harmaina ikoneina. Vihreä ikoni kertoo defibrillaattorin olevan heti saatavilla, ja harmaa ikoni siitä, että saatavuus voi olla rajoitettu. Defi.fi-rekisteriä hallinnoi Suomen Elvytysneuvosto, Suomen Punainen Risti ja Suomen Sydänliitto.

Uudesta Sydänturvallinen Suomi -palvelusta on sen sijaan mahdollista tarkistaa Suomen sekä sen jokaisen kunnan ja hyvinvointialueen sydänturvallisuuden taso. Lisäksi palvelu tarjoaa toimintaohjeita sydänturvallisuuden parantamiseksi. Sydänturvallisuuden taso muodostuu neljän eri sydänturvallisuuden osa-alueen yhteistuloksesta. Mittaristo on kehitetty yhteistyössä VTT:n kanssa.

Jatkossa verkkosivuston tavoitteena on saada parempi käsitys asukkaiden elvytysvalmiuksista sekä dataa erityisesti yläkoululaisten saamasta elvytysopetuksesta.

Katariina Mäkinen-Önsoy