Tasakymppejä juhlivaan Mieskaveritoimintaan haetaan vapaaehtoisia

Monipalvelukeskus Tsempin Mieskavereille pikkukavereineen maaliskuussa järjestämän ulkoilutapahtuman Raision moottorirata-alueella mahdollisti Harbor Cruisers ry. 10 vuotta toiminnassa ollut Harbor Cruisers on Turun alueen ainoa vain maastoautoiluun erikoistunut seura. Kuva: Pekka Pohjolainen.

Mieskaverikurssit ovat alkaneet uudestaan tauon jälkeen. Myös yhteiset tilaisuudet ovat taas mahdollisia vapaaehtoistoiminnan juhlavuonna.

VAPAAEHTOISET. Pienperheyhdistys ry:n valtakunnallisesti aloittama Mieskaveritoiminta juhlistaa tänä vuonna 30-vuotista taivaltaan. Myös Turun seudulla on aihetta juhlaan, sillä täällä vapaaehtoiset ovat olleet pikkukavereiden tukena 10 vuoden ajan. Paikallinen toiminta käynnistyi Pikkukaveria ei jätetä -projektin myötä vuonna 2012, ensin Turussa ja vuodesta 2014 alkaen myös Kaarinassa, Naantalissa ja Raisiossa.

Mieskaveruus on vapaaehtoistoimintaa, jossa luotettavat aikuiset miehet ovat kavereina yksin lastaan kasvattavien äitien lapsille, joilla ei ole pysyvää suhdetta isäänsä tai muihin miehiin.

Vapaaehtoiseksi pääsee käytyään Monipalvelukeskus Tsempin Mieskaverikurssin.
– Mieskaverikurssit ovat jälleen käynnistyneet uusille vapaaehtoisille ja toimintaan ovat tervetulleita myös uudet pikkukaverit, vapaaehtoistyön koordinaattori Jonna Korhonen Monipalvelukeskus Tsempistä sanoo.

Voimassa olevat kaveruudet ovat jatkuneet ja sujuneet hyvin, mutta uudet yhteydenotot ovat vähentyneet. Seuraava Mieskaverikurssi järjestetään 4. toukokuuta.
– Vapaaehtoiset toimivat täysin kaverillisin perustein, eivät ammatillisina tukihenkilöinä tai avustajina. Tapaamiskertoja ei ole määritelty etukäteen, mutta yleensä niitä on ollut pari kertaa kuukaudessa riippuen Mieskaverin ja pikkukaverin omista aikatauluista, Korhonen lisää.

Toiminnassa mukana olevat lapset ovat 4–18-vuotiaita, mutta ystävyydelle kun ei ole aikarajaa, niin yhteydenpito voi jatkua vielä lapsen kasvaessa aikuiseksi.

Mieskavereina toimivat Ville Ollonqvist, Hannu Harittu ja Ville Puotinen näkevät pikkukavereitaan Kaarina–Naantali–Turku-akselilla noin 1–2 kertaa kuukaudessa.

Se, missä Mieskaverit ja pikkukaverit tapaavat ja milloin, on kaveripareista itsestään kiinni.

Wabareiden toimintaan hakeutumista pohtivilta vapaaehtoiset Mieskaverit kysyvät: ”Onko se paljon, jos ajastaan antaa vapaaehtoistoimintaan pari tuntia yhtenä tai kahtena päivänä kuukaudessa?”
– Ei tämä paljon vaadi, koska tapaamiskertojen määrä sekä sisältö ovat aina neuvoteltavissa pikkukaverin ja tämän äidin kanssa. Jatkuvuus on kuitenkin hyvä säilyttää, sillä tutustuminenkin vie oman aikansa, he huomauttavat.
– Alkuun kun toimintaa suunnitellaan, tapaamisissa on mukana myös pikkukaverin äiti. Sitten kun se sopii kaikille osapuolille, voidaan nähdä pikkukaverin kanssa kaksistaan, he jatkavat.

Ollonqvist aloitti toiminnassa vuoden 2020 keväällä eli juuri korona-ajan alkupuolella. Harittu on toiminut mieskaverina viitisen vuotta ja Puotinen pian seitsemän vuotta. He muistuttavat, että tapaamisten ei tarvitse sisältää erikoista ohjelmaa.
– Pikkukavereiden ehdoilla keksitään milloin mitäkin puuhaa hyvin vaihtelevasti. Olemme käyneet esimerkiksi leikkipuistossa ja jalkapalloa pelaamassa, sanoo Ollonqvist.
– Vietämme paljon aikaa ulkona retkeillen. Pyrin tekemään pikkusällille tutuksi perinteisiä asioita, jotka eivät ehkä nykylapsille ole niin tuttuja, kuten esim. kaarnalaivan tai nuotion teko, kertoo Harittu.
– Olemme käyneet esimerkiksi jäätelöllä sekä koiranäyttelyssä. Se on tärkeintä, että löytyy mielekästä puuhaa, ja että tullaan juttuun, niin kuin yleensäkin kaveruudessa, Puotinen toteaa.

Yhteisenä kevätstarttina toiminnalle järjestettiin Harbor Cruisers ry:n mahdollistama hyväntekeväisyystapahtuma Raision moottoriradalla.

Moottoriradalla ajeluiden jälkeen maistuivat grillimakkarat, pillimehut sekä nokipannukahvit.

Idea moottoriurheiluteemaisesta ulkoilupäivästä tuli Mieskaveri Mika Peltokorvelta, joka kannusti koordinaattoria olemaan yhteydessä Harbor Cruisersiin.
– Me olemme jollain tavalla lähdetty mukaan yleensä kaikkeen, mikä vain tuottaa mielihyvää jollekin toiselle, Jarno Puumalainen Harbor Cruisers ry:stä toteaa.

Monipalvelukeskus Tsemppi ry:n avoimissa ovissa 19.5. kello 13–16 on mahdollisuus tutustua Wabarit-toimintaan sekä muihin palveluihin.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

• Mieskaveri toimii kaverina lastaan yksin kasvattavan äidin lapselle. Kyse ei ole tukihenkilötoiminnasta, vaan vastavuoroisesta pitkästä kaveruudesta.

• Turun alueella mukana on noin 23 mieskaveria sekä 24 poikaa ja tyttöä. Mieskaveriksi pääsee käymällä kurssin, joita järjestetään säännöllisesti.

• Kaveriparit tapaavat noin 1–2 kertaa kuukaudessa. Toiminta muotoutuu vapaaehtoisen omista tiedoista, taidoista ja halusta olla mukana toiminnassa.

• Mieskaveritoiminta sai alkunsa vuonna 1992 yksin lastaan kasvattavien äitien ideasta. Valtakunnallisena taustayhteisönä toimii Pienperheyhdistys.

• Tasa-arvoasiain neuvottelukunta myönsi helmikuussa Miehen työ 2021 -palkinnon Pienperheyhdistys ry:n Mieskaveritoiminnalle työstä sukupuolten tasa-arvon eteen.