Taide, antiikki ja kädentaidot houkuttelevat Turun Messukeskukseen

Taide- ja Antiikkimessujen sekä Kädentaitomessujen rakentaminen on hyvässä vauhdissa Turun Messukeskuksessa. Kuva: Ragip Önsoy.

TAPAHTUMAT. Taidetta ja kädentaitoja yhdistelevä messukokonaisuus aloittaa Turun Messukeskuksen tapahtumakevään tulevana viikonloppuna 19.–20. maaliskuuta. Inspiroivia näytteilleasettajia ja mielenkiintoista lavaohjelmaa lupaavat poikkeusvuosien jälkeen omalle tutulle paikalleen maaliskuuhun palaavat Turun Taide- ja Antiikkimessut perinteiseen tapaan yhdessä Mediapro Messujen järjestämien Turun Kädentaitomessujen kanssa.

Taide- ja Antiikkimessuilla on katseenvangitsijana Enrico Mazzonen suurteos Kalevalighieri. Pääosin Kalevalasta inspiraatiota saaneessa teoksessa Dante kohtaa kansalliseepoksemme.
Teos on tarkemmin ottaen 97 metrin pituinen ja 4 metrin levyinen lyijykynäpiirros, joka on tehty kokonaan pienin lyijykynäpistoin.
Taito Varsinais-Suomi esittelee messuilla vuoden 2022 käsityötekniikkaa eli luonnonväreillä värjäystä tutustuttaen kävijät purkkivärjäykseen. Samalla lanseerataan uudenlainen kimapuko-spiraalipunonta.

– Vaikka spiraalipunonta on ikivanha käsityötekniikka, jota on käytetty  maailmalla laajasti, kimapuko tuo siihen uuden kierrätysnäkökulman, Taito Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Tiina Aalto sanoo.

– Olemme jo jonkin aikaa konseptoineet käsityökursseja sekä tekemispaketteja ajatuksella, että aivan kaikkea tekemistä ei tarvitse tehdä neitseellisestä materiaalista. Maailman paheneva materiaalipula ja ekologiset näkökulmat tulevat koskemaan myös käsityöalaa, Aalto lisää.

Aallon mukaan Kimapuko-nimen he ovat keksineet itse: Tekemispaketin nimi muodostuu sanoista kierrätys, materiaali, punottu ja kori.

– Mietimme pitkään, mikä olisi hauska, sopivan kuvaava ja meidän näköisemme nimitys tälle nyt lanseerattavalle konseptille.

Kimapukoa on nyt saatavilla tekemispakettina, mutta kevään aikana se siirtyy myös kurssivalikoimaan ja myöhemmin tänä vuonna myös verkkokursseiksi.

Kimapuko-spiraalipunonnan lisäksi messuosastolla esitellään myös huipputrendikästä sashiko- ja borokirjontaa, jonka valtaisa suosio kielii myös siitä, miten ei-neitseellisen materiaalin käyttö käsitöissä kiinnostaa ihmisiä laajasti. 

Turun Messukeskuksen halleista A ja B ovat täynnä taide- ja antiikkiaarteita, kun taas C-halli on pyhitetty kädentaidoille.

Turun Kädentaitomessujen kohokohtana on hallin keskeltä löytyvä Taitotori, jossa on tarjolla monenlaista ohjelmaa kranssityöpajasta pääsiäismunien koristeluun. Lisäksi Raision seudun koulutuskuntayhtymä järjestää alueella yleisöpajoja sekä työnäytöksiä.

Mouseumin työpajatila. Yksityiskohta Raunistulan nukkekotikerhon 10-vuotisjuhlanäyttelystä. Kuva: Eija Luoto.

Tapahtumassa ovat mukana tuttuun tapaan suositut erikoisteemat: Levymessut, Turun Rahan Päivä, Old Toy Swap eli vanhojen leikkikalujen markkinat, jotka tarjoavat nostalgiaryöpyllisen muistoja menneiltä vuosilta, sekä Turun Nukkekoti- ja Nukkemessut. Turkulainen Raunistulan nukkekotikerho tuo messuille esille 10-vuotisjuhlanäyttelynsä kaupunkimuseo Mouseumin. Museossa seikkailevat Raunistulan aikaisemmista näyttelykokonaisuuksista tutuiksi tulleet hiiret.

Näyttelykokonaisuuteen kuuluu seitsemän pienoishuonetta, joista jokainen esittää yhtä museotilaa: taidenäyttely, museokauppa, kahvila Aura, maalausateljee, verstas, piha-alue sisäänkäynteineen ja mielenkiintoinen takapiha.

Aiemmin peruutettuun tapahtumaan ostetut liput sekä vuoden 2020 lahjakortit käyvät sellaisenaan tämän vuoden tapahtumassa.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston uusimman päätöksen myötä kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset voidaan järjestää ilman osallistujarajoituksia myös sisätiloissa. Tapahtumien järjestämisessä otetaan huomioon tarvittavat terveysturvallisuusaspektit. Turun Messukeskuksen tiloissa on mahdollista järjestää kokoontumiset tilanteen vaatiessa esimerkiksi tavallista väljemmin.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Taito Varsinais-Suomi esittelee messuilla vuoden 2022 käsityötekniikkaa tutustuttaen kävijöitä purkkivärjäyksen saloihin. Samalla lanseerataan aivan uudenlainen kimapuko-spiraalipunonta. Kuva: Ragip Önsoy.