Naantalin Seudun Meripelastajat vuoden 2021 meripelastusyhdistys

Naantalin Seudun Meripelastajien Harri Lehmusto esitteli Naantalin Venemessuila P/V Lähitapiola V-S -alusta ja Trossi-jäsenpalvelua. Kuva: Ragip Önsoy.

Suomen Meripelastusseura on toiminut vesillä liikkujien turvana jo 125 vuotta.  Osana jäsenpalvelua on Trossi, joka on käytössä myös vuoden meripelastusyhdistyksenä palkitussa Naantalin Seudun Meripelastajat ry:ssä.

NAANTALI. 125-vuotisjuhliaan tänä vuonna viettävä Suomen Meripelastusseura jakoi 25.3. huomionosoituksia jäsenyhdistyksilleen. Länsi-Suomen merivartioston toiminta-alueen vuoden 2021 meripelastusyhdistyksenä on palkittiin Naantalin Seudun Meripelastajat. 

Vapaaehtoisten meripelastusasemien Trossi-jäsenpalvelun päivystyskausi alkaa toukokuussa. Trossi-järjestelmän avulla voidaan ehkäistä joka vuosi useissa kymmenissä tapauksissa kiireettömän ongelmatilanteen kehittyminen hätätilanteeksi.
– Suurin osa hälytyksistä tulee Trossi-jäsenpalvelun kautta, ja loput meripelastuskeskuksen kautta. Trossin jäseneksi liittynyt saa apua tarvitessaan hinauksen lähimpään suojasatamaan maksutta sekä apua korjaajan hankintaan, niin Suomen kuin Ruotsin, Norjan ja Tanskankin alueilla, Suomen Meripelastusseuran jäsenyhdistyksiin kuuluvan Naantalin Seudun Meripelastajien Harri Lehmusto kertoi palvelusta vuoden 2018 Naantalin Venemessuilla.

Trossi-palvelunumero on tarkoitettu veneilijöiden kiireettömien avunpyyntöjen välittämiseen Meripelastusseuran vapaaehtoisille yksiköille. Palvelunumero 0800 30 22 30 päivystää ympäri vuorokauden 1.5.–31.10., ja siihen soittaminen on maksutonta.

Vesillä saa ympäri vuoden apua hätänumerosta 112 ja meripelastuksen hälytysnumerosta 0294 1000. Suomessa meripelastuksesta vastaa Rajavartiolaitos. Meripelastajien tehtävänä on paitsi auttaa merihädässä olevia myös tehdä turvalliseen veneilyyn tähtäävää valistustyötä.

Vuoden 2021 meripelastusyhdistyksenä palkittu Naantalin Seudun Meripelastajat ry järjestää yhdessä Turun VPK:n puhallinorkesterin kanssa Vain kuiske rantamainingin -konsertin 27.5. meripelastustoiminnan tukemiseksi.

27.3.1897 perustettuun Suomen Meripelastusseuraan kuuluu tänä päivänä 58 jäsenyhdistystä, jotka ylläpitävät 60 pelastusasemaa rannikolla ja sisävesillä. Asemille sijoitettuna on 131 pelastusalusta, joiden miehistöissä toimii lähes 1 500 koulutettua vapaaehtoista meripelastajaa. Meripelastustoiminnan lisäksi Meripelastusseura parantaa turvallisuutta vesillä veneilyturvallisuuskoulutuksen ja valistuksen avulla.

Meripelastusseuran vapaaehtoismiehistöjen tehtävämäärä on yli kaksinkertaistunut kahdessa vuosikymmenessä. Vuonna 2002 suoritettiin 844 tehtävää ja vuonna 2020 ylittyi ensimmäistä kertaa 2 000 tehtävän raja. Viime vuonna vapaaehtoiset meripelastajat tulivat vesillä apuun 2 126 kertaa ja apua sai yhteensä 4 413 ihmistä. 21 heistä pelastettiin välittömästä hengenvaarasta.

Pelastusveneiden miehistöt eivät saa mitään taloudellista korvausta työstään. Vuonna 2021 he tekivät pelastus- ja avustustehtävillä vapaaehtoistyötä yhteensä yli 14 000 henkilötyötuntia.

Meripelastusseura pitää 20. huhtikuuta veneilijöille suunnatun, kaikille avoimen verkkoluennon kapeilla väylillä liikkumisesta. Zoom-tilaisuuden luennoitsijana toimii HSEQ-päällikkö Pasi Paldanius FinnPilot Pilotage Oy:stä.

Katariina Mäkinen-Önsoy