Mynämäessä tarjotaan työssäkäyville maksuttomia lajikokeiluja

Mynämäessä on käynnissä työssäkäyville kuntalaisille tarkoitettu SYTYKE liikuntaan -pilottiryhmä II. Kuvassa osallistujia yhdessä Mynämäen vapaa-ajanohjaaja Aleksi Kytön kanssa. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

SYTYKE liikuntaan kiireisimpien työvuosien keskellä voi lähteä liikkeelle lajikokeiluista. Mynämäen kunnassa järjestettävissä ilmaisissa pilottiryhmissä haetaan hyvästä yhteishengestä tsemppiä liikunnan ilon löytämiseen.  

MYNÄMÄKI. Liikunnallisiin elämäntapoihin kannustava SYTYKE liikuntaan -ryhmä kokoontuu maanantaisin Mynämäessä. Mynämäen kunnan käynnistämän samannimisen hankkeen järjestyksessään toiseen pilottiryhmään ilmoittautui määräaikaan mennessä kahdeksan henkilöä.

Hankkeen pääasiallisena tarkoituksena on perustaa liikunnallisia pilottiryhmiä hyvin vähän tai ei lainkaan liikuntaa harrastaville, työelämässä mukana oleville, 18–64-vuotiaille kuntalaisille. Osallistuminen toimintaan on maksutonta, mutta vaatii ilmoittautumisen.

– Nyt kun ryhmä on vielä alussa, mukaan voi ilmoittautua mahdollisimman pian minuun yhteyttä ottamalla. Kokoontumiskertoja on kevään aikana yhteensä kymmenen. Ryhmä päättyy toukokuussa kehonkoostumusmittaukseen, Mynämäen vapaa-ajanohjaaja Aleksi Kytö kertoo.
– Lisäksi jos käy niin, että ryhmään ilmoittautunut ei jostain syystä pääse osallistumaan jokaiselle tapaamiskerralle, siitä tulee ilmoittaa etukäteen, Kytö jatkaa.

Ryhmän ensimmäinen kokoontuminen oli Mynämäen uimahallin kerhotilassa maanantaina 7. maaliskuuta. Seuraavat kokoontumiset ovat eri puolilla kuntaa, esimerkiksi Urheilukeskuksessa ja Asmandian laavulla.

– Jokaisella kerralla kokeillaan eri lajeja, joita kunnan rajojen sisäpuolella voi harrastaa. Osan tunneista ohjaan minä, mutta mukana on myös muita ohjaajia, Kytö sanoo.

Asemanseudun luontopolulle ryhmän johdattaa eräopas Jarmo Rakkolainen Tarvaistenseudun kyläyhdistyksestä ja ravintoluennon Tuukissa pitää ravintovalmentaja Sirpa Heikkilä. Myös Valmennuskeskus Vahvassa, Mynämäen Sporttihallilla ja Mynämäen uimahallilla ryhmä saa paikalliset vetäjät avukseen.

Ryhmään osallistuvilla Henna-Maria Jalosella, Marjaana Mettalalla, Kristiina Poutasella, Sari Raimorannalla, Päivi Salosella ja Päivi Sulosella on kaikilla suosikkilajinsa, jota he odottavat kovasti pääsevänsä kokeilemaan.

– Padel on uusi tuttavuus, josta on saanut kuulla vaikka kuinka paljon, mutta ei ole vielä itse tullut sitä kokeiltua, he vastaavat kuin yhdestä suusta.

Monet ryhmäläisistä on harrastanut aiemmin liikuntaa ahkerastikin, mutta korona-aika on tuonut mukanaan haasteita. Toinen haaste työssäkäyvillä on vapaa-ajan vähäisyys.

– Liikuntapaikat ovat olleet kiinni ja itsekseen ei ole onnistunut sytykettä harrastukseen löytämään, niin tämä tuntui hienolta mahdollisuudelta, Marjaana Mettala toteaa.
– Myös työajat vaikuttavat paljolti siihen, millaista liikuntaa ehtii harrastamaan ja kuinka paljon. Onneksi on tämä ystävä tässä, joka innosti mukaan ryhmään, Kristiina Poutanen ja Päivi Sulonen kommentoivat.
– Epäsäännöllinen työaika vaikuttaa siihen, että tiettyyn aikaan kokoontuviin liikuntaryhmiin ei aina pääse osallistumaan, Päivi Salonen komppaa.

Sari Raimoranta kiittelee ohjelman monipuolisuutta vaihtuvine ohjaajineen ja Henna-Maria Jalonen puolestaan porukassa harrastamisessa välittyvää hyvää tsemppifiilistä.
– Tällaista toimintaa on kaivannut, kun oma liikkuminen on jäänyt kovin yksipuoliseksi, Jalonen lisää.

SYTYKE liikuntaan -hankkeesta on tarkoitus muodostua toimintamalli, jonka myötä järjestetään ryhmiä työssäkäyville mynämäkeläisille vuosittain. Toiminta tarjoaa oivan mahdollisuuden tutustua Mynämäen monipuolisiin liikuntaolosuhteisiin ja harrastusmahdollisuuksiin.

– Päämääränämme on innostaa työssäkäyviä aikuisia kuntalaisia heille sopivan liikunnan pariin, ja esitellä oman kunnan tarjoamia vaihtoehtoja aktiivisemmalle elämäntavalle. Pilottiryhmien jälkeen toimintaa jatketaan lajikokeilujen muodossa, kertoo Aleksi Kytö Mynämäen kunnasta.

Katariina Mäkinen-Önsoy