Maskun Jääkarhuissa jokaisesta avantouimarista pidetään huolta

Avantouinti on suosittu harrastus. Kuvituskuva.

MASKU.

Avantouinti on suositumpaa kuin koskaan. Myös maskulainen avantouintiseura Maskun Jääkarhut on huomannut harrastuksen vetävän ihmisiä puoleensa: yhteydenottoja tulee aiempaa enemmän, ja lisäksi kävijämäärä seuran tukikohdassa Saunaparonissa on kasvanut.

On ollut kiva huomata, että vakiokävijät ovat pysyneet, mutta sitten on tullut myös lisää uusia. Lisäksi on hienoa, kun uudet kävijät tulevat uudelleen ja jäävät koukkuun, Maskun Jääkarhujen puheenjohtaja Saija Hilli kertoo.

Hillin mukaan talviuinnissa on monta puolta, jotka luultavasti vaikuttavat harrastuksen suosioon: kylmä vesi hoitaa nimittäin niin kehoa kuin mieltä. Lisäksi hän nostaa esiin ympäristön merkityksen: harrastaminen on mukavampaa paikassa, jossa tuntee olevansa tervetullut.

Meillä jokaista tulijaa moikataan ja sanotaan heipat, kun lähdetään. Pidämme huolta toisistamme, jolloin iloinen ilmapiiri tuo myös mielihyvää.

Ensi kertaa avantoon pulahtavalle uimarille Hilli antaa ohjeen keskittyä omaan mieleen, sillä sen on oltava valmis menemään kylmään veteen. Myöskään yksin ei kannata lähteä vaan voi pyytää kaverin tai kanssasaunojan mukaan. Uimapuvulla ja pyyhkeellä pääsee jo harrastuksessa alkuun, mutta monet käyttävät lisäksi pipoa, jalkineita tai villasukkia sekä käsineitä.

Riittävä nesteen juominen on tärkeää varsinkin, jos saunoo samalla. Ravinnolla on myös iso merkitys, sillä kylmäuinti ja saunominen ovat iso rasite keholle.

Hillin mukaan ykkösjuttu avantouinnissa on ehdottomasti hyvän olon tunne ja itsensä voittaminen. Lisäksi myös muut uimarit ovat tärkeä osa kokemusta.

En voi vähätellä yhtään yhteisöllisyyttä, osallisuuden tunnetta ja terveysvaikutuksia. On ihan mahtavaa, kun kaikki kylmäuinnista tykkäävät ovat yhdessä saunan lauteilla riisuttuina titteleistä ja statuksista. Ollaan samalla tasolla.

Liisa Kallio