Aesthesis avaa Sibelius-museon luontoaiheisen teemavuoden

Hannele Peltorinteen teos Aesthesis-näyttelyssä.

TURKU. Sibelius-museossa 25.3.–29.5. esillä oleva Aesthesis-näyttely rakentuu kahden kuvataiteilijan, Johanna Juupaluoman ja Hannele Peltorinteen, luovalle työskentelylle luonnon eri elementtien parissa. Näyttelyssä kohtaavat tuli ja lumi, kuihtuminen ja kukoistus, sormenpäissä tuntuvat herkät materiaalit sekä erilaiset sekatekniikat. Näyttelykokonaisuuden rikas maailma koostuu muun muassa valokuvataiteesta, videotaiteesta sekä tuoksuvasta taiteesta.

Johanna Juupaluoma käsittelee teoksissaan luonnon jättämiä jälkiä ja muistijälkiä sekä luonnossa kulkemisen tematiikkaa. Millaisia muistoja luonnossa vietetty aika tuottaa niin mielessä kuin kehossakin? Näyttelyn teoksissa esiintyviin maisemiin, ääniin ja luonnonmuotoihin on tallennettu paloja eri retkiltä lähiluonnosta, kaukaisilta erämailta ja rannoilta. Kun eri kuvat ja muistot kerrostuvat ja sekoittuvat, ne hiljalleen rakentavat näkyväksi myös sisäistä mielenmaisemaa.

Hannele Peltorinne tutkii teoksissaan elämässä läsnä olevaa jatkuvaa muutosta sekä nykyhetken ja ajattomuuden yhteenkietoutumista. Teoksiin valituissa materiaaleissa kiertyy auki pitkä evoluution historia, jonka pohja tuntuu ajatuksissa mahdottomalta tavoittaa. Vesi virtaa ja on aina virrannut kaiken elollisen läpi. Mistä kasviyksilön elämä oikeastaan alkaa, ja mihin se päättyy? Samankaltainen historian spiraali aukeaa myös teosten katsojan mielessä, muistissa, fyysisessä kehossa, sen materiaaleissa, reflekseissä ja vaistossa.

Sibelius-museossa luontoteema jatkuu toukokuussa 1700-luvun merkittävimpiin tieteentekijöihin kuuluneen Pehr Kalmin perintöön keskittyvällä näyttelyllä toukokuusta joulukuuhun. Aesthesis-näyttelyn kanssa samaan aikaan esillä on myös museologian opiskelijoiden kokoama Soitinten kielillä -näyttely huhtikuun alusta syyskuun loppuun.

 Turun Seutusanomat