Kevään ylioppilaskokeet järjestetään normaalisti Luostarivuoren lyseon lukiossa

Kasvomaskit ja etäisyydet muistuttavat vielä koronasta ylioppilaskokeissa Luostarivuoren lyseon lukiossa. Arkistokuva.

YLIOPPILASKOKEET.

Kevään ylioppilaskokeet eli kirjoitukset lähestyvät kovaa vauhtia: rutistus alkaa tiistaina 15. maaliskuuta äidinkielen ja kirjallisuuden lukutaidon kokeella. Vaikka koronaepidemia on edelleen läsnä lukioissa, sujuu Turussa Luostarivuoren lyseon lukiossa ylioppilaskokeiden järjestäminen jo rutiinilla.

Kokeiden puolesta kirjoitukset järjestetään normaalisti, kun ei ole ylimääräisiä päiviä eikä kokeita ole jaettu useammalle päivälle. Tietenkin yritämme pitää väljät tilat, salissa on maskipakko ja käsihygieniasta pitää huolehtia, mutta sen ihmeempiä järjestelyitä ei ole, lukion rehtori Johanna Levola-Lyytinen kertoo.

Myös sairastumisten kohdalla tutut toimintatavat ovat voimassa.

Silloin on huonoa tuuria ja toimitaan kuten ennenkin, eli täytyy jäädä kokeesta pois ja tehdä se syksyllä.

Eniten Luostarivuoren opiskelijoita, yli 200, osallistuu äidinkielen kokeeseen. Myös pitkän vieraan kielen kirjoittaminen kerää paljon osallistujia. Levola-Lyytisen mukaan kokeiden järjestäminen onkin suuri urakka oppilaitokselle.

Yli 200 osallistujaa on iso määrä kokeen tekijöitä, ja heidän lisäkseen jokaikisessä salissa täytyy olla valvojat. Koulussa on myös samaan aikaan 400 ensimmäisen ja toisen vuoden lukiolaista opiskelemassa, joten on hurja rutistus saada valvojat kaikkiin saleihin, hän kertoo.

Kevään ylioppilaskokeiden jälkeen vuorossa on jännitystä siitä, kuinka pitkälle oma suoritus riittää ja millaisilla arvosanoilla voi jättää lukion taakse ja painaa valkolakin päähän. Luostarivuoren lyseon lukiosta valmistuu Levola-Lyytisen arvion mukaan noin 200 opiskelijaa, joiden lakkiaisjuhla pidetään Turun kaupunginteatterissa. Vuosi sitten juhlaan saivat osallistua vain valmistuvat ja lukion henkilökunta, mutta lukion rehtori toivoo tulevan kevään juhlan olevan myös vieraille avoin.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että lakitukseen saisi osallistua myös opiskelijoiden kotiväki. Toivon sitä kovasti.

Liisa Kallio