Arkkitehtiä ja tatuoijaa yhdistää rakkaus taiteeseen

Vadelma Tattoo avasi ovensa Turussa

Puolalaislähtöisen Natalie Riemerin Vadelma Tattoo avasi ovensa Turussa. Kuva: Vadelma Tattoo.

YRITYSUUTISET. Puolassa alun perin arkkitehdiksi kouluttautunut Natalie Riemer perusti oman tatuointistudion, Vadelma Tattoon, Turkuun viime vuoden lopulla. Turkuun Riemerin matka kulki Helsingin kautta, johon verrattuna nykyinen kotikaupunki on hänen mukaansa juuri sopivan kokoinen paikka yrittää.
– Turussa on ison kaupungin edut olematta kuitenkaan liian kiireinen tai ruuhkainen. Luonnon, meren ja saariston läheisyys ovat ehdottomia plussia, Riemer toteaa.

Riemerin haaveena on aivan pienestä pitäen ollut tehdä taidetta työkseen.
– Piirtäminen on aina kuulunut lempiharrastuksiini. Siitä syystä osallistuin lukiossa opiskellessani piirustuskurssille, jonka tarkoituksena oli valmistaa opiskelijoita yliopistossa suoritettaviin arkkitehtiopintoihin. Siihen aikaan ajattelin, että arkkitehtina voisin toteuttaa unelmani työelämässä, ja laajensin taitojani projektisuunnitteluun, hän sanoo.
– Arkkitehdin työ sen sijaan oli muuta kuin olin alun perin kuvitellut. Perheeni kannusti minua etsimään muita väyliä tuoda esiin taiteellista osaamistani. Se, että päädyin tatuointiartistiksi, on täysin puolisoni ansiota, kiitos hänelle periksi antamattomuudesta tässä asiassa, jota kohtaan olin alkuun itsepäisen epäileväinen, hän jatkaa.

Tatuointien parissa Riemer aloitti vuoden 2018 lopulla, kun hän löysi tatuointikoulun Puolan Krakovasta.
– He hyväksyivät minut kurssille työnäytekansioni perusteella. Koska Muumihahmot ovat hyvin suosittuja Puolassakin, Nuuskamuikkusta esittävä kuva oli ensimmäisiä tatuointeja, mitä ikinä tein, hän kertoo.

Oman tyylin löytäminen ottaa keneltä tahansa taiteilijalta aikansa.
– Vuosi 2019 meni pitkälti tekonahalle piirtämistä, eri tekniikoita ja omintakeista tyyliä harjoitellessa. Sen jälkeen pääsin kokeilemaan oikeiden tatuointien tekemistä ystävieni iholle, sekä vihdoin työskentelemään ammattitatuoijana Puolan Opolessa, Riemer sanoo.
– Työn myötä pääsin matkustelemaan ja asumaan joitakin aikoja Rotterdamissa, Schiedamissa ja Innsbruckissa. Se toi arvokasta kokemusta, mutta kaipasin elämääni pysyvyyttä. Silloin päätimme puolisoni kanssa kokeilla elämistä ja työskentelyä Suomessa. Olemme asuneet täällä viime vuoden tammikuusta alkaen, ja muutto vaikuttaa olleen hyvä idea, Riemer lisää.

Tatuointitekniikan oppiminen ja iholle kuvien tekeminen on Natalie Riemerin mukaan samanaikaisesti monimutkaista ja kiehtovaa.
– Arkkitehdin ja tatuoijan työt ovat yllättävänkin samanlaisia, tärkeimmiksi asioiksi nousee molemmissa hyvä projektisuunnittelu sekä rakkaus taidetta kohtaan. Jatkuva oppiminen sekä tavoite tulla aina vain paremmaksi ammattissaan ovat ne asiat, jotka vievät todella mukanaan, hän pohtii.
– Piirrosmaisista tatuoinneista on muodostunut tavaramerkkini: teen tatuointeja aivan samalla tavalla kuin piirtäisin esimerkiksi paperille. Käsittelen tatuointikonetta kuten kynää, jolloin lopputulos on hyvinkin yksityiskohtainen sisältäen monenlaisia, kevyemmin ja vahvemmin hallitsevia elementtejä, hän päättää.

Katariina Mäkinen-Önsoy