Voimaa ruuasta -hanke tukee ikäihmisiä ravitsemusasioissa

Gery ry muistuttaa Voimaa ruuasta -hankkeellaan ruokailun ja ravitsemuksen tärkeydestä ikäihmisen arjessa. Kuva: Gery ry.

SENIORIT. Varsinais-Suomessa on käynnistynyt Gerontologinen ravitsemus Gery ry:n hanke, jonka kautta ikäihmiset saavat maksutonta tukea ravitsemusasioissa. Hankkeessa tarjotaan yksilöllistä ravitsemusneuvontaa, luentoja ja ryhmävalmennusta alueen ikäihmisille.

Geryn toiminnanjohtaja, ETT ja dosentti Merja Suominen on huomannut, että koropandemian aikana ikäihmisten väliset erot ravitsemus- ja liikuntatottumuksissa ovat kärjistyneet.
– Näyttää siltä, että jo aiemmin ravitsemus- ja liikunta-asioiden kanssa kamppailleiden senioreiden hyvinvointi on heikentynyt entisestään. Sen sijaan aktiiviset seniorit ovat löytäneet keinoja huolehtia itsestään myös poikkeuksellisena aikana, Suominen kertoo.

Yksilöllistä neuvontaa tarjotaan aina perjantaisin kello 10–12 tai erikseen sovittuna ajankohtana puhelinnumerossa 044 985 6950.
– Ravitsemusneuvonta, luennot ja ryhmävalmennus on tarkoitettu kotona asuville ikäihmisille. Niihin voi toki osallistua myös yhdessä omaisen kanssa, Suominen sanoo.

Ennen sovittua yksilöllistä ohjauskertaa pidetään ruokapäiväkirjaa, joka toimitetaan Geryn ravitsemusasiantuntijalle. Ruokapäiväkirjapohjan saa Geryn asiantuntijalta.
– Kyseessä on ainutlaatuinen kokeilu, jota toteutamme Varsinais-Suomen lisäksi Etelä-Karjalan alueella. Keräämme palautetta hankkeesta ja arvioimme neuvonnan ja ohjauksen vaikuttavuutta, Suominen sanoo.

Voimaa ruuasta -webinaareja järjestetään vaihtuvin ravitsemukseen ja hyvinvointiin liittyvin teemoin. Maksuttomat ja kaikille avoimet web-seminaarit ovat suunnattu kotona asuville ikäihmisille. Mukaan voi osallistua etäyhteydellä yksin, kumppanin tai ystävien kanssa. Omaisena voi suositella tilaisuutta läheiselle ikäihmiselle ja osallistua yhdessä hänen kanssaan.

Maaliskuun webinaarit toteutetaan kahtena tiistaina. 1.3. kello 10 aiheena on: ”Onko terveellinen ruoka kallista?”. 29.3. kello 10 keskustellaan sen sijaan ravintolisistä ja vitamiineista.

Gery ry:n Voimaa ruuasta -hanke on käynnissä vuosina 2021–2024. Ikääntyneiden hyvän ravitsemuksen, toimintakyvyn ja hyvinvoinnin edistämishanketta rahoittaa Sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoilla.

Katariina Mäkinen-Önsoy