Sibelius-museon kevään konserttisarja alkaa huilisti Ilari Lehtisen syntymäpäiväkonsertilla

Musiikkia kotimaasta ja maailmalta

Huilisti Ilari Lehtinen on esiintynyt Sibelius-museossa säännöllisesti vuodesta 1968 alkaen.

MUSIIKKI. Kevään Sibbe Live! -konserttisarja Sibelius-museossa alkaa huilisti Ilari Lehtisen syntymäpäiväkonsertilla keskiviikkona 23. helmikuuta. Pitkän uran omaava Lehtinen esiintyy keskiviikkoillassa yhdessä kamariyhtye Duxin kanssa. Duxin kokoonpanossa on hänen lisäkseen Katariina Lehtinen, huilu, Lauri Lehtinen, viulu, Anna Pohjola, alttoviulu, Teemu Mastovaara, sello, ja Marko Autio, piano.

Ilari Lehtiselle Sibelius-museo on muistojentäyteinen esiintymispaikka.– Olen monena vuotena onnistunut liittämään syntymäpäiväjuhlani konserttipäiväksi. Nytkin tasan 75-vuotispäivänä! Sibelius-museo on ollut suosikkipaikkani jo vuodesta 1968, kun talo valmistui. Ensimmäinen konserttini siellä oli saman vuoden helmikuussa, kertoo Lehtinen.Vuonna 1970 Lehtinen voitti Jyväskylän kesä -festivaalin Vuoden debytantti -kilpailun, jonka jälkeen Lehtinen teki yhteistyötä muun muassa pianistien Ralf Gothónin ja Izumi Tatenon kanssa. Kitaristi Seppo Siiralan kanssa Lehtinen muodosti duon, jonka suosio vei muusikot kiertueelle ympäri Suomen ja ulkomaillekin. Kaksikko äänitti usein radiolle ja levytti vuonna 1974 Levyraadin voittaneen kappaleen.

1970- ja 1980-luvuilta Lehtisellä on kiinnostavia tarinoita myös Sibelius-museosta:– 70-luvun alussa soitin isäni kanssa konsertin, jossa hän käytti museon 1800-luvun alkupuolella valmistunutta Streicher-flyygeliä. Se oli ajan mittaan viritykseltään laskenut kokosävelaskelen, joten hänen oli transponoitava Hummelin D-duuri-sonaatti E-duuriin – paljon vaikeampaan sävellajiin! Muutamaa vuotta myöhemmin äänitimme museossa LP-levyn laulajatar Tuula Nienstedtin ja hänen miehensä Uwe Wegnerin kanssa. Siitä tuli erinomainen levy Soirée musicale eli konsertti 1820-luvun Turussa.

Keskiviikon konsertissa Lehtinen ja Dux esittävät paitsi ulkomaista musiikkia säveltäjiltä Mel Bonis, Teruyuki Noda, César Vivanco sekä Jörg Duda, myös runsaasti suomalaisia sävellyksiä.
– Tällä kerralla konsertissa kuullaan kotimaisia ensiesityksiä: Pertti Jalavalta olen tilannut Huilukvarteton. Lisäksi soitan Pekka Kostiaisen Viulusonaatista tekemäni huiluversion ja Sibelius-museon arkistosta löytyneet harvinaisuudet vuodelta 1914: Erkki Melartinin pienoiskappaleita, jotka Leo Funtek sovitti huilulle ja pianolle ja joita kukaan ei ilmeisesti koskaan ole soittanut. Lisäksi ohjelmassa on ulkomaanmatkoilta löytämiäni ohjelmiston helmiä Perusta, Japanista ja Saksasta, kertoo Ilari Lehtinen.

Turun Seutusanomat