Pyhärannan valtuustosaliin uusi taidehankinta

Ekspressiivinen maalaus pyhärantalaisittain tutusta maisemasta

Pyhärantalainen kuvataiteilija Rauno Luttinen kuvaili valtuustosalissa 8.2. järjestetyssä julkistustilaisuudessa suurikokoista Maisema Pyhärannan kirkonkylästä -teostaan ekspressiiviseksi ja naivistiseksi. Kuva: Helka Huttela.

PYHÄRANTA. Pyhärannan kunnan Rauno Luttiselta hankkima suurikokoinen, 150 x 300 cm, Maisema Pyhärannan kirkonkylästä -teos julkistettiin 8. helmikuuta. Valtuustosaliin ripustetun maalauksen julkistustilaisuutta vietettiin juuri ennen kunnanvaltuuston kokouksen alkua.

Paikallisen kuvataiteilijan Rauno Luttisen maalaus kuvaa kiireetöntä kirkonkylää, jota hallitsevat hengellisen ja maallisen vallan majakat, kirkko ja kunnantalo.
– Niiden ympärille sijoittuvat pelkistetyin muodoin ja ääriviivoin perusväreillä toteutetut pyhärantalaismaisemalle tyypilliset pienet pellot ja puistot. Niitä rajaava meri symboloi purjehdusmerenkulun kulta-aikaa, jolloin maalauksessakin kuvatut merimiesten ”muijat ja mukulat” jättävät hyvästejä taustalle sijoittuvan Marikarin suntin kautta merten ulapoille purjehtiville kuunareille ja kaljaaseille, Luttinen luonnehtii työtään.

Tekijänsä lapsuudesta tutun maiseman toteutusta hallitsee sisäisestä näkemyksestä syntynyt tunneperäinen ja omakohtainen tulkinta, tuloksena ekspressiivinen maisemamaalaus voimakkaine siveltimenvetoineen ja väreineen.
– Teoksen on tarkoitus välittää katsojalleen lämpöä, valoa ja iloisuutta. Se on eräänlainen elämäkertatyö, josta näkyvät taiteilijan maallisen vaelluksen vaiheet, Hirslahden Pajulasta kotoisin oleva Luttinen kertoo.

Pyhärannan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Miikka Roos sanoo, että kyse on hänen kautensa ensimmäisestä taidehankinnasta.
– Kunta on tehnyt ennenkin julkisia taidehankintoja ainakin valtuustosaliin ja kouluihin. Tämä Rauno Luttisen näyttävänkokoinen teos toimii hienona värillisenä piristyksenä vaalealla seinällä, jatkaa Roos.

Roos arvelee, että seuraavat julkiset taidehankinnat sijoittuvat uusiin päiväkoteihin.
– Pyhärannassa on kaksi päiväkotihanketta kesken. Uskoisin, että kunta tukee kuvataiteilijoita jatkossakin tekemällä teoshankintoja myös varhaiskasvatuksen uusia tiloja koristamaan, hän toteaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tekijänsä lapsuudesta tutun maiseman toteutusta hallitsee sisäisestä näkemyksestä syntynyt tunneperäinen ja omakohtainen tulkinta Pyhärannan kirkonkylästä. Kuva: Rauno Luttinen.