Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valtuustoon valitaan 79 valtuutettua

vaalit
Vaalit

VAALIT

Aluevaalit ovat vaalit, joissa valitaan hyvinvointialueiden valtuustoihin valtuutetut ja varavaltuutetut. Hyvinvointialue on sote-uudistuksen myötä käyttöön tuleva hallintoporras.

Aluevaltuustot päättävät hyvinvointialueen toiminnasta, taloudesta ja hallinnosta. Toisin sanoen, aluevaltuustoille kuuluu jatkossa sote-palvelujen ja pelastustoimen järjestämisen päätöksenteko.

Aluevaaleissa vaalipiirinä toimii hyvinvointialue.

Aluevaaleista on aiemmissa kokeiluissa ja suunnitelmissa käytetty nimitystä maakuntavaalit. Vaalit järjestetään muualla paitsi Helsingin kaupungissa ja Ahvenanmaalla.

Suomessa aluevaaleista säädetään hyvinvointialuelaissa ja vaalilaissa.

Ensimmäiset aluevaalit järjestetään 23. tammikuuta 2022 Sanna Marinin hallituksen esittämän sote-uudistuslainsäädännön mukaisesti. Eduskunta hyväksyi esityksen sote-uudistuksesta ja hyvinvointialueista täysistunnossaan 23. kesäkuuta. Vuodesta 2025 eteenpäin aluevaalit järjestetään yhdessä kuntavaalien kanssa.

Aluevaalien ennakkoäänestysaika on 12.-18. tammikuuta. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 23. tammikuuta.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valtuustoon pyrkii maakunnassa yhteensä 742 ehdokasta. Aluevaltuustoon valitaan Varsinais-Suomessa 79 valtuutettua.

Se tarkoittaa, että ehdokkaista noin 11 prosenttia pääsee päättämään hyvinvointialueen sote-palveluista ja pelastustoimesta.

Alueen ehdokkaista 392 on miehiä ja 350 naisia.