Nuorisovaltuuston kautta vehmaalaiset nuoret saavat äänensä kuuluviin

Rosa Leyser johtaa Vehmaan nuorisovaltuustoa.

Vehmaan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Rosa Leyser lähti mukaan nuorisovaltuustoon, sillä hän halusi vaikuttaa asioihin. Hän toivoo, että yhä useampi vehmaalainen nuori tarttuisi myös tilaisuuteen nuorisovaltuuston kautta.

VEHMAA.

Vehmaan kunnan nuorisovaltuuston uusi kausi lähti hieman nihkeästi liikkeelle: viime keväänä järjestetyissä vaaleissa ehdolle ei asettunut tarpeeksi ehdokkaita, jolloin vaaleja ei tarvinnut pitää ollenkaan. Kaikki halukkaat valittiin suoraan nuorisovaltuustoon, mutta kolme paikkaa kahdeksasta jäi vielä täyttämättä, kunnes lokakuussa täydentävät jäsenet liittyivät mukaan.

Nuorisovaltuuston puheenjohtajaksi valitun Rosa Leyserin mukaan oli surullista, ettei valtuusto innostanut nuoria samalla tavalla kuin ennen.

– Kun on enemmän porukkaa mukana, niin saadaan enemmän nuorten ääntä kuuluviin. Onneksi kaikki, ketkä halusivatkin mukaan, pääsivät, hän kertoo.

Leyser arvelee nuorten innottomuuden johtuvan koronatilanteen lisäksi liian vähäisestä nuorisovaltuuston mainostamisesta ja sen tärkeyden painottamisesta.

– Meidän oli tarkoitus viime syksynä mennä ennen vaaleja kertomaan nuorisovaltuuston tärkeydestä Vehmaan kouluun, mutta koronan takia se ei onnistunut. Tuntuu, ettei nuorisovaltuuston painoarvoa ole tuotu esiin tarpeeksi. Osa voi myös ajatella, ettei ketään kiinnosta kuulla sitä omaa mielipidettä, ja niitä asenteita pitäisi saada muutettua.

Pian 18 vuotta täyttävä Rosa Leyser on nuorisovaltuuston konkarijäsen: hän on ollut mukana toiminnassa jo vuodesta 2019. Alun perin hän kiinnostui nuorisovaltuustosta, sillä halusi vaikuttaa nuorten asioihin kunnassa.

– Toiminnassa mukana oleminen on ollut mukavaa ja on ollut kiva nähdä, millaista on saada pieni vastuu muiden edustamisesta ja olla samalla hyvänä esimerkkinä muille, hän sanoo.

Vaikka nuorisovaltuustolla olikin käynnistymisvaikeuksia, on sillä kuitenkin selvät suunnitelmat tulevalle vuodelle. Leyserin mukaan yksi isoimmista ja tärkeimmistä aiheista liittyy bussipysäkkeihin.

– Meidän on tarkoitus miettiä, että miten saataisiin katollisia bussipysäkkejä oppilaille, jotka tarvitsevat koulukyytiä. Kyse on toisin sanoen sadesuojista. Olisi niin iso juttu, jos se saataisiin etenemään.

Katollisten bussipysäkkien lisäksi nuorisovaltuuston listalla on miettiä ratkaisua Vehmaan torilla tapahtuvaan ajeluun.

– Torilla on betoniporsaat estämässä ajelua, mutta olemme miettineet, että suunnittelisimme jotakin muuta niiden tilalle, jotain kivannäköistä ja mielekkäämpää, Leyser kertoo.

Tämänhetkisen nuorisovaltuuston kausi kestää vuoteen 2023 saakka. Kyseinen kausi jää luultavasti ammattikoulua käyvän Leyserin viimeiseksi, sillä hän on todennäköisesti muuttamassa Vehmaalta pois. Nuorisovaltuuston toiminnassa on kuitenkin jäänyt hyviä muistoja.

– Parasta on ollut se olo sen jälkeen, kun on saanut jotakin aikaiseksi nuorisovaltuuston kanssa. Oma mielipide on kuultu ja sen eteen on tehty jotakin. Meillä on myös todella hyvä yhteishenki ja tulemme juttuun keskenämme, mikä on iso juttu, hän sanoo.

Leyser kehottaakin kaikkia nuorisovaltuustosta kiinnostuneita lähtemään mukaan tilaisuuden osuessa kohdalle.

– Kaikki eivät uskalla sanoa omaa mielipidettään, mutta he voivat sanoa sen just sulle ja voit viedä sen eteenpäin. Jos yhtään haluaa tehdä omien ikätovereiden puolesta hyvää, niin kannattaa hakea nuorisovaltuustoon.

Liisa Kallio