Maskun uusi nuorisovaltuusto aloittaa työnsä tammikuun lopussa

Aada Hakula (vas.) ja Sonja Lumiainen ovat Maskun nuorisovaltuuston jäseniä.

Uusi nuorisovaltuusto koostuu suurimmaksi osaksi uusista jäsenistä, mutta mukana on myös kokeneita tekijöitä.

MASKU.

Maskuun on valittu uusi nuorisovaltuusto kaudeksi 2022–2023. Jo kunnan ensimmäisessä nuorisovaltuustossa mukana ollut 18-vuotias Aada Hakula aloittaa viimeisen kautensa valtuuston jäsenenä, kun taas ensimmäistä kertaa vaaleissa mukana ollut ja valituksi tullut 13-vuotias Sonja Lumiainen vasta starttaa taipaleensa nuorisovaltuustossa. He molemmat ovat kiinnostuneita nimenomaan vaikuttamisesta.

Ehkä eniten nuorisovaltuustossa motivoi se, kun näkee itse kuinka paljon ollaan saatu aikaan. Esimerkiksi viime kauden lopussa saatu nuorisovaltuustomyönteinen kunta -sertifikaatti oli tosi hieno juttu ja vuosi oli kiva päättää siihen, Hakula kertoo.

On hienoa päästä vaikuttamaan nuoria koskeviin asioihin kunnassa, Lumiainen kertoo.

Vastavalittujen nuorisovaltuuston jäsenien työ alkaa virallisesti 27. tammikuuta, jolloin luvassa on järjestäytyminen. Kaksi edellistä vuotta sihteerinä toimineen Hakulan katse siintää puheenjohtajan pestissä.

Haen varmasti sitä paikkaa, koska uudelle nuorisovaltuustolle aloittaminen on aina vaikeaa. Puheenjohtajan paikka voisi olla hyödyllinen sille, joka on jo perillä tästä ja jolla pohja on jo valmiina, hän sanoo.

Maskun nuorisovaltuusto on edellisen kaksivuotisen kauden aikana muun muassa hankkinut lainattavissa olevan liikuntakassin Maskun pääkirjastolle, järjestänyt Roskaton Masku -haasteen kuntalaisille ja tehnyt aloitteen ilmaisen hormonaalisen ehkäisyn tarjoamisesta alle 25–vuotiaille nuorille. Edellinen valtuusto teki nyt aloittaneille jäsenille toimintasuunnitelman täksi vuodeksi, josta on hyvä lähteä liikkeelle.

Hakulan ja Lumiaisen mieleen ei heti tule yksittäisiä asioita, joihin he haluaisivat palavasti tarttua.

Tarkoitus on parantaa yhteistyötä lautakuntien ja kunnanvaltuuston välillä. On toki myös vanhoja asioita, joita koitetaan saada uusi nuorisovaltuusto jatkamaan, Hakula sanoo.

Varmasti matkan aikana tulee vastaan asioita, joihin haluaa vaikuttaa. Jos korona helpottaisi sen verran, että nuorisovaltuusto pääsisi osallistumaan erilaisiin tapahtumiin, niin se olisi todella kivaa, Lumiainen lisää.

Vaikka nuorisovaltuusto ei ole vielä päässyt työntämään käsiään multaan, ovat niin konkarijäsen Aada Hakula kuin ensikertalaisena mukana oleva Sonja Lumiainen valmiita aloittamaan. Hakulalla on jo paljon hyviä muistoja nuorisovaltuustosta edellisiltä kausilta.

Tässä on saanut tutustua uusiin ihmisiin ja saanut lisää kavereita. Myös kunnan toiminta, sen parissa työskentelevät kuin myös itse kuntalaiset ovat tulleet tutummiksi. Nuorisovaltuusto on myös vaikuttanut työnhakuun, kun on voinut kertoa siinä toimimisesta hakemuksissa, hän kertoo.

Lumiainen odottaa innolla ensimmäistä kauttaan nuorisovaltuustossa, ja voi olla, että hän innostuu olemaan mukana pitkään aivan kuin Hakulakin.

Riippuu tästä ensimmäisestä kaudesta, mutta voisi olla hienoa, jos pääsisi olemaan mukana useamman kauden. Katsotaan, hän sanoo.

Hakulan ja Lumiaisen lisäksi Maskun nuorisovaltuustossa toimivat Jace Hellen, Otso Honkasalo, Venla Sainio, Heli Stenroos ja Edith Sukari. Varajäseninä toimivat Miisa Heilimö, Saara Liljavirta ja Meri Aaltonen.

Liisa Kallio