Kissahotelli Kattimaja vastaa jatkossa Pyhärannan ja Laitilan löytöeläinpalveluista

Kissahotelli Kattimajassa on tilat esimerkiksi löytökissoille. Kuva: Anniina Lassila.

Eläinsuojelulain mukaan kunnan on huolehdittava alueellaan irrallaan tavattujen ja talteen otettujen koirien ja kissojen sekä muiden pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten väliaikaisen hoidon järjestämisestä. Pyhärannassa ja Laitilasta löytöeläimistä huolehtii jatkossa Kissahotelli Kattimaja.

ELÄIMET.

Vuosi ei ollut ainut asia, mikä vaihtui Pyhärannassa ja Laitilassa 1. tammikuuta: vuodenvaihteen myötä kuntien löytöeläinpalvelujen toimija vaihtui ja vastuuseen tarttui laitilalainen Kissahotelli Kattimaja. Vuodesta 2014 Kattimajan yrittäjänä toiminut Anniina Lassila kertoo, että hän on ollut paikallisen eläinsuojeluyhdistyksen toiminnassa mukana jo kuusi vuotta eikä voinut olla tarttumatta tilaisuuteen.

– Eläinsuojeluyhdistyksen toiminnan myötä on tullut haaveiltua siitä, että saisi olla tekemässä työtä heikompien eläinten parissa. Laitilan kaupungin kilpailuttaessa toiminnan lähdin heti mukaan, hän sanoo.

Uuden palvelun myötä Lassilan piti tarttua vasaraan ja porakoneeseen, sillä hän remontoi aiemmin autotallina toimineeseen tilaan paikat löytöeläimille. Yhteensä paikkoja on kahdeksan, mutta tilat ovat hyvin muokattavissa.

– Tiloja pystyy jakamaan ja muokkaamaan suuremmaksi, jos esimerkiksi tulee iso koira.

Vielä tammikuun alussa yksikään löytöeläin ei ollut kulkenut Kattimajan kautta, mutta Laitilan kaupunki arvioi alueella olevan tarve noin 130 koiran ja kissan talteenottoon vuodessa. Kattimajaan tullessa löytöeläimeltä tarkistetaan siru, otetaan kuvat ja tiedot ylös ja julkaistaan ne verkossa.

Talteen otettua eläintä on lain mukaan säilytettävä 15 vuorokauden ajan, jolloin omistajalla on mahdollisuus noutaa se kotiin. Aina omistaja ei ilmaannu.

– Jos eläin on kehityskelpoinen, niin se menee Vakka-Suomen eläinsuojeluyhdistykselle odottelemaan uutta kotia. Jos ei voi kuvitellakaan, että eläin eläisi ihmisten kanssa, niin sitten se täytyy lopettaa, Lassila kertoo.

Laitilan kaupungin mukaan löytöeläimiä lopetetaan keskimäärin 30 vuodessa. On kuitenkin haastavaa tunnistaa kesykissa villiintyneestä kissasta.

– Kesykissa voi olla hyvinkin hurja, kun se on loukutettu ja tuotu vieraaseen paikkaan. Kyllä sen kuitenkin näkee 15 vuorokaudessa, että kuka on kesy, Lassila sanoo.

Aika näyttää kuinka kiireinen vuosi Kissahotelli Kattimajalla on edessään löytöeläinten suhteen. Lassila kuitenkin arvioi, että eniten Kattimajan kautta kulkee yhdeksällä hengellä varustettuja nelijalkaisia.

– Pääasiassa tulee kissoja varmaankin, sillä koirat löytävät usein takaisin kotiin sosiaaliseen median kautta. Niiden perään myös kysellään hyvin nopeasti eikä mene välttämättä päivääkään, kun koira jo haetaan kotiin.

Varmasti juuri kotiin paluuseen liittyvät hetket jäävät Lassilan mieleen, kun niiden aika koittaa.

– Välillä on tapauksia, joissa kissa on ollut pitkään hukassa ja kulkenut kauas kotoaan. Kun omistaja sitten lopulta löytää tänne tuodun eläimen ja hakee sen kotiin, niin ne ovat hienoja hetkiä.

Liisa Kallio