Kokoomukselle eniten paikkoja, Li Andersson ääniharava

Vasemmistoliiton Li Andersson oli aluevaalien ääniharava Varsinais-Suomessa.

ALUEVAALIT

Suomen ensimmäiset aluevaalit on käyty, ja tulokset saatiin selville myöhään sunnuntai-iltana. Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuuston suurimmaksi ryhmäksi nousi odotetusti kokoomus, joka sai aluevaltuustoon 18 valtuutettua. Hyvänä kakkosena on sdp, jolla on 16 paikkaa.

Keskusta sai alueelle 12 valtuutettua ja vasemmistoliitto kymmenen.

Perussuomalaisten tulos oli vaatimaton verrattuna esimerkiksi viime kesän kuntavaaleihin – perussuomalaiset menettivät kannatustaan kautta linjan koko Suomessa. Varsinais-Suomen aluevaltuustoon perussuomalaiset saivat kahdeksan paikkaa.

Vihreät sai seitsemän paikkaa, rkp kuusi, kristillisdemokraatit kaksi ja Liike Nyt yhden paikan.

Äänestysprosentti Varsinais-Suomessa jäi hieman alle 50:n, ollen tarkalleen 49,5 prosenttia.

Valituista valtuutetuista 48 prosenttia on miehiä ja 52 prosenttia naisia. Valtuutettujen keski-ikä on 47 vuotta.

Kaupungeittain ja kunnittain eniten valtuutettuja sai luonnollisesti Turku. Aluevaltuustoon valittiin 30 turkulaista.

Naantali ja Salo saivat kuusi valtuutettua, Kaarina, Loimaa ja Raisio viisi, Parainen neljä, Uusikaupunki kolme, Lieto, Mynämäki ja Paimio kaksi sekä Laitila, Marttila, Masku, Nousiainen, Oripää, Pöytyä, Sauvo, Somero ja Taivassalo yhden valtuutetun kukin.

Ääniharavaksi nousi vasemmistoliiton Li Andersson, joka sai 7.795 ääntä. Demarien Aki Lindén oli todella lähellä, mutta jäi kakkoseksi 7.701:llä äänellä. Kolmanneksi eniten ääniä sai kokoomuksen Petteri Orpo, 3.278 ääntä.