Yhteinen maapallo teemana ekumeenisessa joulussa

Ekumeeninen joulu Suomen Turussa -taltiointi katsottavissa jouluaattona

Kirkkokuntien yhteinen rauhanviesti lähtee maailmaan Ekumeeninen joulu Suomen Turussa -tilaisuudessa 16. joulukuuta Turun tuomiokirkossa. Seutusanomien kuva-arkisto.

Jouluperinteisiin on kuulunut vuodesta 1994 alkaen Ekumeeninen joulu Suomen Turussa -tilaisuus. Tämän vuoden teema kiinnittää huomiota yhteiseen vastuuseen, joka meillä on ilmastonmuutoksen torjumisessa.

SEURAKUNTA. Kirkkokuntien 28:nnen ekumeenisen rauhanvetoomuksen esittävät Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo, vapaiden kirkkokuntien edustajana Suomen Pelastusarmeijan ylisihteeri, majuri Saga Lippo, Helsingin katolisen hiippakunnan asiainhoitaja, isä Marco Pasinato sekä Suomen evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma.

Joulukuun 16. päivä järjestettävän Ekumeeninen joulu -tilaisuuden teemana on Yhteinen maapallo, yhteinen vastuu, yhteinen toivo, jolla kiinnitetään huomio ilmastonmuutokseen sekä siihen, että sen torjuminen on vielä mahdollista yhteisillä teoilla ja valinnoilla.

Humanitaarisen viestin tuo Maailman ilmatieteen järjestö WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas. Taalas tunnetaan ilmatieteen asiantuntijana ja konkreettisten ilmastonmuutosta hillitsevien toimien puolestapuhujana.

Ekumeeninen joulu Suomen Turussa -tilaisuus järjestetään Turun tuomiokirkossa torstaina 16.12. kello 18. Yhteislaulujen aikana kerättävä kolehti ohjataan Suomen Lähetysseuran Ympäristöpankin kautta ilmastonmuutoksen vastaisen työn tukemiseen.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy, mutta osallistujilla tulee olla koronapassi ja henkilöllisyystodistus. Maskin käyttöä suositellaan. Televisioinnin ja koronapassin tarkastamisen vuoksi yleisöä pyydetään saapumaan Tuomiokirkkoon viimeistään kello 17.40.

Kooste Ekumeeninen joulu Suomen Turussa -tilaisuudesta on nähtävissä Yle TV1-kanavalla jouluaattona 24. joulukuuta ennen joulurauhanjulistusta ja katsottavissa sen jälkeen Yle Areenasta.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

Ensimmäinen Ekumeeninen joulu Suomen Turussa -tilaisuus järjestettiin Turun tuomiokirkossa vuonna 1994.

Ekumeeniseen joulurauhaperinteeseen kuuluu, että Suomen evankelisluterilainen kirkko, Suomen ortodoksinen kirkko, Katolinen kirkko Suomessa ja vapaita suuntia edustava kirkko esittävät Tuomiokirkossa yhteisen vetoomuksen maailmanrauhan puolesta.

Vuodesta 1998 tilaisuuteen on kutsuttu myös humanitaarisen viestin tuoja. Viestin tuojaksi pyydetään tunnettu ja arvostettu henkilö tai organisaatio, joka omalla panoksellaan on osallistunut maailman rauhan rakentamiseen, ylläpitämiseen tai sodan jälkien korjaamiseen.