Varsin Hyvän nuorisotyöryhmä kokoontuu ensi kertaa

NuorisoLeader-hankkeita, yhteistyötä, työpajoja ja kansainvälisyyttä

Opportunities for Young People -hankkeen ja NuorisoLeader -toiminnan projektikoordinaattorina toimii Uudestakaupungista kotoisin oleva Joona Silvola. Silvola kertoo toiminnasta lisää nuorisotyöryhmän nettisivuilla. Kuva: Varsin Hyvä ry / Haloo maaseutu.

Kaarinalaisilla, lietolaisilla, maskulaisilla, naantalilaisilla, nousiaislaisilla, paimiolaisilla, raisiolaisilla, ruskolaisilla, sauvolaisilla, taivassalolaisilla ja turkulaisilla 13–25-vuotiailla on nyt mahdollisuus liittyä nuorisotyöryhmään. Työryhmässä keskitytään asuinalueen kehittämiseen ja nuorten vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseen.

NUORET. Leader Varsin Hyvä ry:ssä aktivoidaan parhaillaan paikallisia nuoria mukaan maaseudun kehittämistoimintaan. Leader Varsin Hyvän projektikoordinaattorina toimiva uusikaupunkilaistaustainen Joona Silvola on kiertänyt syksyn aikana alueen kouluissa, nuorisovaltuustoissa ja yhdistyksissä kertomassa perusteilla olevasta nuorisotyöryhmästä.
– Olemme pitämässä nuorisotyöryhmän ensimmäistä kokousta 17.12., mutta kiinnostuneet nuoret ovat edelleen tervetulleita mukaan toimintaan. Olemme saaneet jäseniä yhdeksästä toiminta-alueemme yhdestätoista kunnasta. Kaipaisimme lisää jäseniä etenkin Nousiaisista ja Raisiosta, Silvola innostaa.

Yleishyödyllisen yhdistyksen toiminta-alueeseen kuuluvat Kaarina, Lieto, Masku, Naantali, Nousiainen, Paimio, Raisio, Rusko, Sauvo, Taivassalo ja Turku.

Nuorisotyöryhmän perustamisesta on paljon hyötyä.

Yhdistyksessä toivotaan, että oman työryhmän myötä NuorisoLeader-hankkeiden määrä lähtee kasvuun.
– Tärkeää olisi pystyä lisäämään NuorisoLeader-rahoituksen tunnettavuutta ja näkyvyyttä, jotta ne nuoret, joilla on halua toteuttaa omia hankkeitaan tai kokeilla yrittäjyyttä, osaisivat myös hakea rahoitusta, hän sanoo.
– Yhdistyksen näkökulmasta on tärkeää, että nuorisotyöryhmä pystyy tuomaan esille nuorten näkemyksiä ja mielipiteitä yhdistyksen toiminnassa, varsinkin näin uuden EU-ohjelmakauden alla. Lisäksi työryhmän nuoret levittävät tietoutta NuorisoLeaderista omissa verkostoissaan. Nuorille pystymme toivottavasti tarjoamaan ainakin uuden vaikuttamisen väylän, koulutuksia ja työpajoja heitä kiinnostavista aiheista sekä kansainvälistymismahdollisuuksia, hän jatkaa.

Leader-toiminta tuli Silvolalle tutuksi alun perin Leader Ravakassa suorittamansa korkeakouluharjoittelun aikana. Maaseudun kehittämisyhdistys Ravakan toiminta-alue ulottuu Silvolan kotikaupungin eli Uudenkaupungin lisäksi Eurajoelle, Laitilaan, Mynämäkeen, Pyhärantaan, Raumalle ja Vehmaalle.
– Valmistuin viime keväänä Turun yliopistosta, jossa opiskelin pääaineenani maantiedettä. Etenkin kaupungin ja maaseudun välinen yhteistyö sekä seutuistuminen ovat olleet itseäni kiinnostaneita ilmiöitä, hän kertoo.

Yhteistyö Leader-ryhmien välillä on ollut tiivistä.

Ravakan nuorisotyöryhmä on toiminut mentorina Varsin Hyvän nuorisoryhmätoiminnan käynnistyksessä.
– Toiminnassa jo useamman vuoden olleesta Ravakan nuorisotyöryhmästä tulee nuoria esimerkiksi ensimmäiseen kokoukseemme esittelemään toimintaansa ja toivottavasti saamme heiltä myös ideoita omaa toimintaamme varten. Jatkossa tulemme myös pitämään yhteisiä työpajoja sekä osallistumme yhdessä Italian opintomatkoille, Joona Silvola toteaa.

Varsin Hyvä ry:n nuorisotyöryhmätoimintaa sekä alueellista ja kansainvälistä yhteistyötä kehitetään Opportunities for Young People – Uusia mahdollisuuksia nuorille -hankkeessa.
– Nuorisotyöryhmätoiminnan aloittamiseen kuuluva työ on tähän mennessä vienyt suurimman osan ajasta. Ensimmäisen kokouksen jälkeen jatketaan nuorisotyöryhmätoiminnan kehittämistä nuorten toiveiden mukaan. Varmuudella tulevaisuus pitää sisällään ainakin erilaisia nuorille suunnattuja työpajoja ja toivottavasti myös pari opintomatkaa Italiaan sekä italialaisnuorten vastavierailun Suomeen. Mielenkiinnolla jäämme seuraamaan koronatilanteen ja matkustusrajoitusten kehittymistä, Silvola kertoo.

Kesäyrittäjyys-työpajan Varsin Hyvä järjestää 16. joulukuuta yhdessä Paimion-Sauvon 4H-yhdistyksen kanssa. Ensimmäinen työpaja on Sauvossa, mutta kaikille nuorille avoimia työpajoja on tarkoitus Silvolan mukaan järjestää lisää hankkeen edetessä eri puolilla toiminta-aluetta.
– Jatkossa aiheita on myös tarkoitus työstää yhdessä nuorisotyöryhmän kanssa. Tämän työpajan aihe syntyi Paimion-Sauvon 4H:lle pidetyn infotilaisuuden yhteydessä, hän sanoo.

Katariina Mäkinen-Önsoy