Uudella jätelailla pyritään käytännönläheisyyteen

Jätteiden erillislajittelusta arkirutiinia

Biojätteen erilliskeräys on järjestettävä taajamissa vähintään viiden huoneiston taloyhtiöissä 1. heinäkuuta 2022 mennessä. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Uuden jätelain myötä Lounais-Suomen Jätehuolto vastaa erilliskeräysastioiden tyhjennysten kilpailutuksista osakaskunnissaan. Muutokset toteutuvat siirtymäajan puitteissa sekä nykyisissä osakaskunnissa että 1.1.2022 alkaen omistajakuntiin liittyvässä Uudessakaupungissa. 

YMPÄRISTÖ. Kaikkien taajamissa sijaitsevien, vähintään viiden huoneiston asuinkiinteistöjen tulee heinäkuuhun 2022 mennessä aloittaa biojätteen lajittelu joko liittymällä kiinteistökohtaiseen biojätteenkuljetukseen tai kompostoimalla biojätteet itse.

Taajama-alueilla vähintään viiden huoneiston kiinteistöissä aloitetaan pienmetallin keräyksen lisäksi myös lasi-, kartonki- ja muovipakkausten keräys heinäkuuhun 2023 mennessä. Metallipakkausten ja pienmetallin keräystä voidaan jatkaa kuten ennenkin, koskien kiinteistöjä, joissa asuntoja on neljä tai enemmän.

Poistotekstiilien keräys laajenee vuoden 2023 alussa koko maahan. Biojätteen erilliskeräys laajenee kaikkiin asuinkiinteistöihin yli 10 000 asukkaan taajamissa viimeistään 19.7.2024. Biojätteen erilliskeräyksen voi korvata kiinteistöllä tapahtuvalla kompostoinnilla, josta on ilmoitettava kunnan jätehuoltoviranomaiselle.

Heinäkuussa 2021 voimaan astunut uusi jätelaki tiukentaa yhdyskuntajätteen kierrätystavoitteita merkittävästi nykyisestä. Uusi kierrätystavoite on vähintään 55 prosenttia vuonna 2025, 60 prosenttia vuonna 2030 ja 65 prosenttia vuonna 2035.

Muutokset jätteiden keräyksessä ja kuljetuksissa toteutuvat vähitellen siirtymäajan puitteissa. Uuden jätelain myötä erilliskerättyjen jätteiden kuljetusvastuu siirtyy Lounais-Suomen Jätehuollolle (LSJH) asetuksessa olevien siirtymäaikojen puitteissa. Tavoitteena on, että siirtymäajan päätyttyä LSJH:n kilpailuttamat yrittäjät keräävät ja kuljettavat kaikki pakkausjätteet ja biojätteet kiinteistöiltä kaikissa osakaskunnissa. Jätteenkuljetuksiin liittyviin asiakaspalveluyhteydenottoihin vastaa tulevaisuudessa LSJH:n palveluneuvoja.

LSJH:n osakaskuntiin kuuluvat Aura, Kaarina, Kemiönsaari, Lieto, Marttila, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Parainen, Pöytyä, Raisio, Rusko, Salo, Sauvo, Turku sekä Uusikaupunki (1.1.2022 alkaen). Vuosi 2022 on Uudenkaupungin jätehuollossa vielä siirtymävuosi ja jätehuoltopalvelut uudistetaan vähitellen vastaamaan LSJH:n muiden osakaskuntien jätehuollon palvelutasoa sekä uuden jätelain vaatimuksia.

Katariina Mäkinen-Önsoy