Suklaa, joulukinkku, pähkinät – jouluruoka ei sovi koirille

Koira voi nauttia jouluna sille tarkoitettuja herkkuja ja makupaloja.

Vaikka koira kuinka tuijottaisi nappisilmillään esimerkiksi joulukinkkua, voi sen tarjoaminen aiheuttaa paljon vahinkoa lemmikille.

LEMMIKIT.

Joulusta monelle tulee ensimmäisenä mieleen joulupöydän antimet, sillä hyvä ruoka ja joulu kulkevat käsi kädessä. Vaikka joulunajan ruuat herkullisia ovatkin, ne eivät kuitenkaan sovi koiran kulutettavaksi ja on syytä pitää lemmikin ulottumattomissa. Vältä varsinkin seuraavien herkkujen joutumista koiran suuhun.

SUKLAA

Mitä tummempaa suklaa on, sitä enemmän se sisältää koiralle myrkyllistä teobromiinia. Agria Eläinvakuutuksen mukaan 10 kiloa painava koira voi saada myrkytyksen oireita syötyään 100–200 grammaa maitosuklaata tai 25–50 grammaa tummaa suklaata.

RUSINAT, PÄHKINÄT JA VIINIRYPÄLEET

Suklaa ei ole ainut koiralle myrkyllinen joulupöydästä löytyvä herkku. Sen lisäksi myös rusinat, pähkinät ja viinirypäleet voivat aiheuttaa jo pieninä määrinä koiralle myrkytyksen. Mantelit ja muut pähkinät eivät myöskään ole koiran vatsalle sopivia, sillä sen elimistö ei kykene pilkkomaan niitä. Lisäksi karkeissa ja pastilleissa käytettävä ksylitoli on koiralle hyvin vaarallista.

TAIKINAT

Hiivaa sisältävät taikinat eivät sovi koiralle, sillä hiiva voi alkaa käydä koiran vatsassa ja tuottaa sille humalaa muistuttavan sekavan olotilan. Myöskään muut ainekset taikinassa eivät sovellu koiran syötäväksi ja voivat aiheuttaa vatsavaivoja, joten kohoamassa olevat taikinat on hyvä pitää koiran ulottumattomissa.

JOULUKINKKU, KINKUN VERKKO JA LUUT

Moni koira söisi varmasti mielellään joulukinkkua, mutta rasvaisuutensa ja suolaisuutensa takia se ei sovi koiralle. Kinkun syöminen voi aiheuttaa koiralle vatsavaivoja ja pahimmillaan kivuliaan haimatulehduksen. Myös joulukinkun verkko ja sian ja siipikarjan luut on syytä pitää koiran ulottumattomissa, sillä verkko voi aiheuttaa suolitukoksen ja luut johtaa ummetukseen. Pahimmassa tapauksessa luiden terävät sirut voivat myös puhkaista koiran suolen.

Jos koira pääsee syömään jotakin aiemmin mainituista jouluruuista tai muuta sopimatonta ruoka-ainetta kuten sipulia, on sen vointia hyvä seurata ja olla yhteydessä eläinlääkäriin. Tavallisia myrkytyksen oireita ovat muun muassa vatsavaivat kuten oksentelu ja ripuli, levottomuus, väsymys, ruokahaluttomuus, tihentynyt hengitys tai apaattisuus. Oireet saattavat kuitenkin olla epämääräisiä ja ilmetä vasta pitkän ajan kuluessa.

Hyvä muistisääntö turvalliseen jouluun on, että pitää kaikki ihmisten jouluherkut ja -ruuat koiran ulottumattomissa ja tarjoaa lemmikille vain sille tuttua ruokaa ja lemmikkieläinliikkeestä ostettuja koiranherkkuja.

Lähteet: Agria Eläinvakuutus, Omaeläinklinikka

Liisa Kallio