Mennyttä aikaa Raisiossa -näyttely elävöittää historiaa dramatisoiduin tilannekuvin

Raision Kameroiden ja Raision Teatterin yhteishanke

Lukukinkerit kuvattuna Raision Krookilan kotiseutukeskuksessa. Kuva: Seppo Rantala.

RAISIO. Raision Kameroiden ja Raision Teatterin yhteisestä projektista syntynyt valokuvanäyttely Mennyttä aikaa Raisiossa on nähtävillä Raision kirjastotalon Aulagalleriassa joulukuun ajan. Mukana hankkeessa on ollut lähes 50 henkeä.

Kotiseutua ahkerasti kuvaavat paikallisen kamerayhdistyksen jäsenet tarttuivat tällä kertaa paikkakunnan historiaa esittelevään aiheeseen. Ainutlaatuisen projektista tekee erityisen laaja-alainen yhteistyö muiden paikallistoimijoiden kanssa.
– Joskus aiemmin meillä on ollut asusteita ja malleja Naantalin Teatterista, mutta tässä laajuudessa emme ole ennen yhteistyötä yhdenkään teatteriyhdistyksen kanssa tehneet, toteaa Raision Kameroiden Seppo Rantala.
– Tässä projektissa ovat olleet Raision Teatterin lisäksi mukana Raision seurakunta, Turun keskiaikaharrastajia, Turunmaan perinneveneyhdistys ry, Krookilan Wanha Tupa sekä Klootin torppa. Lisäksi olemme hakeneet tietoa kotiseutuarkistosta, Raision Kameroiden Mikko Niskanen jatkaa.

Niskasen ja Rantalan mukaan valokuvien on tarkoitus ilmentää tilanteita, jotka ovat varmasti olleet tuttuja entisaikojen asukkaille tällä seudulla.

Historia-aiheet on jaettu viiteen teemaan, joista jokaisesta esillä on kahdeksan kuvaa.
– Kuvauspaikkoina toimivat muun muassa Raision keskiaikainen kirkko, Krookila sekä lähiseudun kotiseututalo Klootin torppa, jollaisia Raisiossakin on ennen ollut. Lisäksi mukana on muutama studiossa otettu 1800-lukua henkivä potrettikuva, Rantala kertoo.
– Kuvia tuli kaiken kaikkiaan otettua niin valtava määrä, etteivät ne kaikki mahdu seinille. Olemme miettineet, että jospa ne saataisiin jonain päivänä julkaistua kirjana, mutta tämä idea ei ole ainakaan toistaiseksi jalostunut mihinkään suuntaan, Niskanen sanoo.

Raision Kamerat ry:n ja Raision Teatteri ry:n valokuvanäyttely on esillä Raision kaupunginkirjaston Aulagalleriassa 1.–30. joulukuuta. Näyttelyssä tarjoutuu mahdollisuus ottaa selfie Pernon kartanon historiallisesta maisemasta otetun suurkuvatulosteen edessä.  Perno kuului aikanaan Raisioon ja siksi kartanon historia liittyy merkittävästi Raision historiaan.

Ensi kesänä näyttelyyn voi tutustua Brinkkalan galleriassa, Turussa.

Katariina Mäkinen-Önsoy