Vinkkilän Grillikahvion yrittäjäsiskokset tukevat toisiaan joka tilanteessa

Siskot Marianne ja Susanna Mäntylä ovat pyörittäneet Vinkkilän grillikahviota vuodesta 2012.

Vuoden vehmaalaisena yrityksenä juuri palkittu Vinkkilän Grillikahvio juhlii ensi vuonna 10 vuotta kestänyttä taivaltaan. Vuosikymmeneen on mahtunut niin onnistumisia kuin haastavia hetkiä.

VEHMAA.

Vinkkilän Grillikahvion yrittäjät Marianne ja Susanna Mäntylä vastaavat puhelimeen vapaapäivänään. Vehmaalaisilla siskoksilla on selkeästi hyvä päivä, ja miksei olisi: Grillikahviossa on alkamassa kuukauden kestävä remontti ja se palkittiin juuri Vuoden vehmaalaisena yrityksenä. Lisäksi sisarusten toiseen yritykseen Vemo’s Lähituotepuotiin on avautumassa marraskuussa joulupuoti.

Sisaruksilla on monta rautaa tulessa, mutta yrittäjyyttä he eivät vaihtaisi mihinkään.

– Yrittäjänä voi omalla työpanoksella ja ideoilla vaikuttaa tulokseen, kun taas palkkatöissä tuntui siltä, että teki töitä paljon tai vähän niin palkka oli sama. Totta kai yrittäjänä vastuu on valtava, mutta vapautta saa myös, Marianne Mäntylä kertoo.

– Itselläni on 2-vuotias lapsi, ja tasapainoilu perheen ja yrittäjyyden välillä on haastavaa, mutta samalla pystyn muokkaamaan omia töitäni elämäntilanteen mukaan, Susanna Mäntylä jatkaa.

10 vuotta täyttävän Grillikahvion yrittäjien tie nykytilanteeseen ei kuitenkaan ollut täysin selvä alusta saakka.

Sisarukset ovat molemmat koulutukseltaan tekstiiliartesaaneja, ja Susannan sanoin he vaihtoivat kangaspuut Grillikahvioon.. Kuitenkin kokemusta ravintola-alalta heillä oli jo entuudestaan.

– Me olimme molemmat töissä grillin aiemmalla omistajalla. Siitä se ajatus sitten lähti, Marianne kertoo.

Mäntylän siskokset ostivat Grillikahvion vuonna 2012. Alusta saakka paikallisuus, lähiruoka ja laadukkaat raaka-aineet ovat olleet heille tärkeitä tekijöitä: esimerkiksi grillillä käytettävä porsaanliha tulee toiselta vehmaalaiselta yritykseltä Vallan Maukkaalta. Samat arvot ovat edelleen voimassa, ja niiden rinnalle on noussut paljon tärkeitä oppeja yrittämisestä.

– Lähdimme tähän vähän takki auki ilman sen enempää kokemusta. Oma kehitys ja oppiminen on ollut isoin askel 10 vuoden aikana. Sitä myös helposti hukkaa itsensä tähän työhön, eli on oppinut ottamaan itsensä huomioon, Susanna toteaa.

Vuosikymmenen suurimpana onnistumisena yrittäjät toteavat sen, että Grillikahvio on edelleen pystyssä. Varsinkin korona-aika on opettanut heille sen, ettei mikään ole varmaa.

– Olemme tässä edelleen 10 vuoden jälkeen, ja yhä väleissä toistemme kanssa! Marianne naurahtaa.

Marraskuun ajan Vinkkilän Grillikahvio on suljettuna, sillä tiloissa on käynnissä remontti. Marianne ja Susanna kertovat, että sisätilojen ilmeen kohotuksen ja ulkoterassin remontoinnin lisäksi myös ruokalista kokee muutoksia.

– Kyllä sinne jää perinteisiäkin ruokia, mutta ehkä vähän uudella tavalla, Marianne paljastaa.

Viime lauantaina yrittäjät kokivat yhden uransa kohokohdista, kun Vehmaan Yrittäjät palkitsi Vinkkilän Grillikahvion Vuoden vehmaalaisena yrityksenä. Palkinto tuli Mariannelle ja Susannalle yllätyksenä, mutta he ovat siitä erittäin kiitollisia. Rakkaiden asiakkaiden lisäksi heidän puheestaan kuulee arvostuksen toista kohtaan.

– Moni usein kysyy, että miten te pystytte pitämään yritystä siskon kanssa. Me olemme kuitenkin hyvin samantyyppisiä, Susanna sanoo.

– Olen joskus miettinyt, etten olisi selvinnyt tästä ilman Susannaa. Ei tarvitse tehdä päätöksiä yksin ja ehdotuksille saa aina tukea tai sitten vastauksen, että mietipä vielä. Myös toisen ollessa väsynyt niin toinen hoitaa tilanteen, Marianne lisää.

Liisa Kallio