Marraskuun monipuolinen näyttelykattaus johdattaa vedenalaiseen maailmaan ja pieneläinhautausmaille

Löytöretki-näyttelyssä yksi esillä olevista teoksista on Kaisa Salokanteleen Virginia. Se on toteutettu huopakynillä. Taiteilija kuvaileekin tyyliään hyvin piirtäväksi ja sarjakuvamaiseksi, ja usein hänen työvälineikseen valikoituvat huopa- ja sivellinkynät.

KAARINA.

Kaarinassa voi marraskuun aikana tutustua kolmeen, keskenään hyvin erilaiseen näyttelyyn, joista kaksi on Kaarina-talossa ja yksi Piikkiön kirjastossa. Kaarina-talon ensimmäisestä kerroksesta löytyy neljän eri taiteilijan muodostaman osuuskunta Kulttuuriteon näyttely, joka kulkee nimellä Löytöretki. Se pitää sisällään piirustuksia, maalauksia ja keramiikkaveistoksia.

– Jokaisella taiteilijalla on hyvin omannäköisiä teoksia, jotka ovat keskenään erilaisia mutta kulkevat yhteisen teeman alla, Kaarinan kaupungin näyttelykoordinaattori Anri Veston kertoo.

Löytöretkeen tutustuttuaan Kaarina-talossa vierailevat voivat jatkaa matkaa 2. kerrokseen, jossa on esillä Keijo Viljakaisen Muiston pysyvyys -näyttely. Se koostuu 17 valokuvasta, jotka Viljakainen on ottanut Turun Vasaramäen ja Raision pieneläinhautausmailta lähivuosien aikana. Hän kuvaa digikameralla eikä käsittele kuviaan jälkikäteen.

– Näyttely on varmasti koskettava aiheellaan ja herkällä toteutuksellaan. Viljakainen on sanonut, että kuvat kertovat kaiken, mitä pitää. Hän ei halua antaa näyttelylle sanoja vaan että jokainen kokee sen itse.

Kolmas marraskuun näyttely löytyy Piikkiön kirjastosta. Taiteilija Heidi Keskikylä on itseoppinut taiteilija ja kirjailija naapurikunta Paraisilta, ja hänellä on aiemminkin ollut näyttely esillä Kaarina-talossa. Tällä kertaa hän halusi Vestonin mukaan tuoda Meri-näyttelynsä Piikkiöön.

– Keskikylällä on hyvin omanlainen tyyli. Hänen teoksiinsa pystyy tutustumaan myös ulkoa käsin, sillä osa teoksista asetellaan ulospäin.

Meri-näyttelyssä on esillä värikkäitä ja mielikuvituksellisia maalauksia kaloista, kilpikonnista, linnuista ja muista veden asukeista.

Kaarinassa esillä olevat marraskuun näyttelyt eroavat toisistaan paljon, mutta Vestonin mukaan yksi kriteeri näyttelyvalinnassa on halu tuottaa mahdollisimman monipuolista koettavaa.

– Moninaisuuden rikkaus on syy lähteä tutustumaan kaikkiin kolmeen. Niissä on hyvin erilaisia teoksia ja kokonaisuuksia, jolloin jokaisesta saa aina jotakin uutta irti, hän sanoo.

Näyttelyt ovat esillä Kaarina-talossa ja Piikkiössä 29. marraskuuta saakka.

Liisa Kallio