Varsinais-Suomen Runoviikko-festivaali näkyy ja kuuluu laajalti maakunnassa

Hyvänen aika! – maata kiertävän runonlausujan taiteilijajuhla on Henry Räsäsen monologi tragikoomista elämää eläneen kiertue-esiintyjän taiteilijajuhlasta. Kuva: Pentti Sormunen.

Kaarinassa, Laitilassa, Maskussa, Raisiossa ja Turussa on runsaasti tapahtumia Varsinais-Suomen Runoviikolla. Tapahtumaviikko starttaa perjantaina 5.11. ja päättyy reilun viikon päästä. 

TAPAHTUMAT. Varsinais-Suomen Runoviikon virallisia avajaisia vietetään perjantaina 5. marraskuuta Turun pääkirjastolla. Runoviikon teemana on tänä vuonna Runo & Lava.

Raisionseudun Lausujat Seija Jokinen (vas.), Salme Penttilä, Liisa Saarinen, Helinä Aaltonen, Satu Salovaara ja Ritva Tiainen harjoituksissa. Seutusanomien kuva-arkisto.

Sunnuntaina 7.11. kello 15 Raision kaupungintalon aulassa kuullaan Raisionseudun Lausujat ry:n Fredrika ja Johan Ludvig Runebergin tuotannosta ammentava Särmäkuvia ja idyllejä -teos. Inkeri Kivimäen ohjaamaan esitykseen on vapaa pääsy, käsiohjelma maksaa 10 euroa.

Laitilan kirjastossa kuullaan maanantaina 8.11. kello 17.30 Henry Räsäsen monologiesitys.

Räsänen aloitti esityskiertueensa Hyvänen aika! – maata kiertävän runonlausujan taiteilijajuhla alun perin viime vuoden tammikuussa. Pandemian takia keskeytetty kiertue saa jatkoa tänä syksynä. Tunnin kestävän monologin on ohjannut Juhani Joensuu, joka on valmistanut käsikirjoituksen yhdessä Räsäsen kanssa.

Hyvänen aika! kertoo riehakkaalla tavalla tragikoomista elämää eläneen kiertue-esiintyjän taiteilijajuhlasta. Paljastuksia täynnä olevan juhlaillan seremoniamestarina toimii taiteilijan autokuski, joka on neljännesvuosisadan kestäneen keikkailun aikana nähnyt ja kokenut kaiken.

Ensi viikolla Maskussa vieraileva Riitta Suominen kirjoittaa runomuotokuvia kolmena iltana; 8.11. Askaisten lähikirjastossa, 9.11. Lemun lähikirjastossa ja 10.11. Maskun pääkirjastossa.

Kaarinassa festivaali esittäytyy kahdella tapahtumalla.
Kaarina-talo. Seutusanomien kuva-arkisto / Katariina Mäkinen-Önsoy.

Kaarina-talolla tiistaina 9.11. kuultavaan Jälkeenpäin-esitykseen on valittu runoja Aila Meriluodon tuotannosta kaikilta vuosikymmeniltä. Mukana on runoja niin esikoisteoksesta Lasimaalaus (1946) kuin teoksesta Miehen muotoinen aukko (2005).

Runoja tulkitsevat Turun Lausuntakerhosta Hannamarja Jalonen, Marja Kalajoki, Merja Köpsi, Elisa Raassina, Kirsi Storckovius, Berit Toivonen, Pirjo Vahtola, Riitta Vasenkari ja Tuulikki Värtö. Esityksen dramaturgiasta ja ohjauksesta on vastannut teatteri-ilmaisunohjaaja Valtteri Haliseva.

Keskiviikkoiltana runofestivaali jatkuu Maskutalolla Oodi Sinulle -tilaisuuden merkeissä. Ohjelmassa on nousiaislaisen maanviljelijän, vikkeläsormisen pelimannin Ilmari Hunsan haitarinsoittoa, kahvit sekä Runo- ja lauluryhmä Allien esitys Oodi Sinulle.

Maskun kunnankirjaston Eija pitää perheen pienimmille suunnatun loruhetken kolmena aamuna.

Loruhetki on ohjelmassa Lemun lähikirjastossa 10.11. kello 10, Maskun pääkirjastossa 11.11. kello 10 ja Askaisten lähikirjastossa 12.11. kello 9.30. Naisen ääni – muinaisuudesta tulevaisuuteen -näyttelyn avajaistilaisuus on Lemun lähikirjastossa torstaina kello 18, jolloin taiteilijat Tiitu Nurminen, Satu Haapala ja Veera Ruohomäki kertovat töistään.

Raision kirjastotalon Martinsali. Seutusanomien kuva-arkisto / Katariina Mäkinen-Önsoy.

Raision kirjastotalon Martinsalissa perjantaina 12. marraskuuta järjestettävässä Runon ja yhdessäolon illassa esiintyvät runoilija Juho Kuusi ja rap-artisti Tiia Karoliina. Tapahtuman ohjelmassa on myös muun muassa Runon ja yhdessäolon puun julkistaminen ja esittely.

Yleisöllä mahdollisuus osallistua Turunlahden sanaversomon Raision kirjastolle tuottaman runopuun aukkorunolehtien tekoon yhdessä sanataideohjaaja Jenni Turunlahden kanssa. Tapahtuman järjestämisestä vastaavat Raision kaupunginkirjasto ja Turunlahden sanaversomo.

Turun Lausuntakerhon toinen teos Varsinais-Suomen Runoviikolla on lauantaina 13.11. Kaarinan kirkolla.

Runo- ja musiikkiesitys Portti valmistui lausuntataiteilija Pirjo Vahtolan 70-vuotisjuhlien merkeissä vuoden 2020 lopulla. Koronaepidemian vuoksi sen esitykset ovat siirtyneet syksyyn 2021.

Maaret Perälä ohjaama Portti-esitys koostuu Pirjo Vahtolan kirjoittamista runoista.
– Esitys kuljettaa osallistujat 1950-luvulta nykyhetkeen, Pohjois-Hämeestä Turun seudulle, kasvattaa kirjoittajansa tytöstä naiseksi, vaimoksi, äidiksi ja isoäidiksi, koululaisesta papiksi ja runoilijaksi. Portti-esitys avaa yhden ihmisen kokemusten kautta ikkunan elämän rikkauteen, iloon ja itkuun, Vahtola kertoo.

Lausujana toimii Vahtola itse ja musiikista vastaa laulu- ja soitinyhtye The Blond Aleksandra eli Auni Frantti, Varpu Ruohonen ja Lasse Vahtola.

Sunnuntaina 14. marraskuuta kello 15–16 kuullaan runo- ja musiikkiesitys Kaivo Turun linnan kirkossa. Esiintyjinä Jylhä-ryhmä & The Blond Alexandra.

Kaikkiin Varsinais-Suomen Runoviikon tapahtumiin on vapaa pääsy. Koko ohjelma ja tarkemmat tapahtumatiedot löytyvät Runoviikon sivuilta.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Juttuun täydennetty 4.11. kello 11.29 Turun linnan kirkon tapahtuma.

Muuta ohjelmaa Varsinais-Suomen Runoviikolla:

Torstaina 4.11. Varsinais-Suomen Runoviikon varaslähtöklubilla päästään juhlimaan Runoviikko ry:n mukana legendaarisen Klubin tiloihin tänä vuonna avautuneella Utopian kulttuurikeitaalla. Varaslähtöklubilla kuullaan Mika Kivelää, Kati Neuvosta, Elina Lainetta, Ville Vanhalaa, Raisa Marjamäkeä, Juha Kulmalaa, Saila Susiluotoa ja Sampo Sihvolaa. Bar Ö:ssä perjantai-illalla pidettävässä avajaisklubissa sen sijaan esiintyvät Leena Sainio, Hanna Syrjämäki, Kristian Blomberg, Piret Pöldver, Kalju Kruusa, Pauli Tapio, Virpi Vairinen ja Henriikka Tavi. Viro-instituutti Suomessa on tukenut avajaisten iltatapahtumaa.

Osana Runoviikko-festivaalia vietetään myös Runohyllyn avajaisia. Suomalaisen nykylyriikan myyntiin erikoistuneen myyntipisteen avajaisia vietetään Kirjallisuuden aluekeskus Kirjan talo – Bokens hus ry:n toimitiloissa torstaina.

Turun Kaupunginteatterin ulkonäytöllä eli Taideseinällä on 5.–11.11. esillä nuorten teatteriharrastajien teksteistä koottu Loistava lapsi, loistava runo -yhteisösanataidenäyttely osana Runoviikko-festivaalin ohjelmaa.

Turun Nuoren Teatterin teatteriharrastajat ovat syyskaudella 2021 osallistuneet Turunlahden sanaversomon tuottamaan Loistava lapsi, loistava runo -sanataideprojektiin, jonka aikana lapset ja nuoret ovat sanataiteen eli esimerkiksi tarinan ja runon keinoin päässeet käsittelemään esiintymiseen liittyviä tunteita.