TURKU. Turku on valittu Vuoden museokaupungiksi torstaina 25. marraskuuta Tampereella järjestetyssä Kulttuurigaalassa. Kulttuurin, yhteiskunnan ja talouselämän vaikuttajista koottu runsaslukuinen raati äänesti voittajan kolmen palkintolautakunnan nimeämän ehdokkaan joukosta.
Palkintoluokan ehdokasasettelussa haettiin kaupunkia, joka on onnistunut museoratkaisuillaan tarjoilemaan suomalaista kulttuuriperintöä poikkeuksellisen houkuttelevasti, monipuolisesti tai luovasti vuosien 2020 ja 2021 haastavissa olosuhteissa. Turun siivitti voittoon alueen monipuoliset museopalveluiden tarjoajat, jotka ovat kunnostautuneet digitalisaation edelläkävijöinä ja suunnannäyttäjinä koko museosektorille.
Kulttuurigaalassa palkintoa vastaanottamassa ollut Turun kaupungin museopalvelujohtaja Juhani Ruohonen on erittäin ilahtunut Turun nimittämisestä vuoden museokaupungiksi.
– Kiitos raadille ja kiitos kaikille turkulaisille museoille, erityisesti kiitos kaikille museokävijöille ja henkilökunnalle. Kahden viime vuoden aikana museot ovat tehneet hurjan digiloikan ja onnistuneet tavoittamaan yleisön uusin ja houkuttelevin keinoin, Ruohonen sanoo.
– Turun etu ja vahvuus on kaupungissa sijaitsevien erilaisten museoiden, kuten esimerkiksi Aboa Vetus Ars Nova, Forum Marinum, Sibeliusmuseo ja Turun taidemuseo, muodostama kokonaisuus. Täydennystä museotarjontaa on luvassa, kun Historian ja tulevaisuuden museo avataan Turun kaupungin juhliessa 800-vuotissyntymäpäivää vuonna 2029. Tästä on hyvä jatkaa, Ruohonen toteaa ja kertoo, että Vuoden museokaupunki -nimitystä tullaan hyödyntämään myös museoiden yhteisessä näkyvyydessä, Ruohonen lisää.
Turun kanssa Vuoden museokaupungin tittelistä kilpailivat Mikkeli ja Hämeenlinna.
Vuoden kulttuuriteoksi yleisö äänesti palkintolautakunnan valitsemista ehdokkaista An Evening with Nightwish in a Virtual World -virtuaalikonsertin. Suomessa valmistettu konsertti toi iloa yli 150 000:lle ihmiselle 108:ssa maassa. Vuoden kulttuuriteko -palkinnon saajaksi ehdolla oli myös Paimion parantola -säätiön perustaminen.
Turun Seutusanomat
Tiesitkö?
Digimuseossa voi tutustua WAMin vaihtuvien näyttelyiden lisäksi Turun Museokeskuksen kohteista Apteekkimuseon ja Qwenselin talon entisajan rohtoihin ja 1700-luvun sisustukseen ylhäisessä turkulaiskodissa, lähteä kaupunkikierrokselle vuoden 1827 Turkuun. Digimuseo.fi:n toiminnasta vastaa yhteiskunnallinen yritys Yhteinen Perintö Oy, jonka omistajia ovat Suomen museoliiton hallinnoima FMA Creations Oy ja John Nurmisen Säätiö.
Juttuun lisätty 26.11. klo 16.58 tieto Vuoden kulttuuriteko -palkinnon saajasta.