Turku ehdolla Vuoden museokaupungiksi

Turun taidemuseo. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

KULTTUURI. Turku kilpailee Vuoden museokaupungin tittelistä Hämeenlinnan ja Mikkelin kanssa. Voittajat julkistetaan 25. marraskuuta Tampereella ensi kertaa järjestettävässä Kulttuurigaalassa. Gaalassa palkitaan ja jaetaan tunnustuksia yhteensä kymmenessä eri palkintoluokassa. Suoran lähetyksen gaalasta toteuttaa Yle TV1 -kanava.

Kulttuurin, yhteiskunnan ja talouselämän vaikuttajista koottu raati äänestää voittajat kolmessa palkintoluokassa, joihin kuuluvat Vuoden museokaupunki -kategorian lisäksi Kansainvälisyys ja Kulttuurin hyvinvointi. Palkintolautakunta perustelee Turun kaupungin ehdokkuutta museoalan edelläkävijyydellä erityisesti digitaalisen näyttelytoiminnan kehittämisessä.

Yleisö pääsee valitsemaan suosikkinsa sen sijaan Vuoden kulttuuripersoona ja Vuoden kulttuuriteko -palkintoluokissa. Näiden kategorioiden ehdokkaita voi äänestää Kulttuurigaalan sivuilla 9. marraskuuta asti. Kymmenen Vuoden kulttuuriteko -ehdokkaan joukkoon on valittu Paimion parantola -säätiön perustaminen lokakuussa 2020 kansainvälisesti arvokkaan arkkitehtuurikohteen säilyttämiseksi ja kehittämiseksi.

Viime vuonna perustetun Paimion parantola -säätiön tarkoituksena on suojella parantolan arkkitehtuuria ja kulttuurihistoriallisesti arvokasta henkistä ja aineellista pääomaa, edistää niihin liittyviä arvoja sekä säilyttää parantolakiinteistön ja irtaimiston muodostamaa kokonaisuutta.

Uudessa Kulttuurigaalassa jaetaan kunniaa myös viidessä muussa palkintoluokassa. Suomen peruskoulun kahdeksasluokkalaisten valinta Vuoden taide-elämykseksi, lukijoiden suosikit 9.–11. marraskuuta julkistettavista kirjallisuuden Finlandia-ehdokkaista ja Suomen musiikin kunniagallerian uudet sankarit saavat ansaitsemansa kunnian gaalassa samoin kuin palkintolautakunnan tunnustukset Elämänura ja Kulttuurin tulevaisuus -kategorioissa.

Kulttuurigaalan järjestävät Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry, Yle sekä Life Style Invest yhteistyössä Tampereen kaupungin, Veikkauksen, Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Suomen museoliiton, Serlachius-museoiden ja Designmuseon sekä Suomen Sydänliiton ja Sponsor Insightin kanssa.

Katariina Mäkinen-Önsoy