Suomen Karva-Kaverit on tuonut iloa lemmikkien avulla jo 10 vuoden ajan

Henri Toukonen toimii Suomen Karva-Kavereissa koiriensa Carloksen ja Lolan kanssa. Kuva: Henri Toukonen.

Vaikka korona jarrutti toimintaa, sai se myös aikaan aivan uuden konseptin Suomen Karva-Kaverien vapaaehtoistyössä.

YHDISTYKSET.

Eläinavusteista vapaaehtoistoimintaa tekevä Suomen Karva-Kaverit ry juhlii tänä vuonna 10-vuotisjuhlavuottaan. Alunperin 23 perustajäsenestä alkunsa saanut, Kaarinassa perustettu Karva-Kaverit on kasvanut yli 500 jäsenen ja 600 lemmikin yhdistykseksi, jolla on toimintaa Turusta Sodankylään. Yhdistyksen rahastonhoitaja Ida Hakkarainen kertoo, että vuosien aikana on tapahtunut paljon.

– Toiminta on kehittynyt isosti, ja kysyntää on valtavasti. Isoin juttu meillä on se, että kaikki lemmikit ovat tervetulleita mukaan. Toivotaan, että jäsenmäärä nousee jatkossakin ja pystymme tarjoamaan palveluitamme vielä laajemmin. On hienoa, että tähän on päästy.

Yhdistyksen jäsenet vierailet lemmikkiensä kanssa esimerkiksi palvelutaloissa, kehitysvammaisten yksiköissä, kouluissa ja päiväkodeissa. Tavoite on yksinkertainen: tuoda ihmisille iloa.

– Toimintamme vahvistaa ihmisten terveyttä, sosiaalista hyvinvointia ja tukee ongelmia kohdanneita henkilöitä, Hakkarainen sanoo.

Vuodesta 2017 Karva-Kaverien toiminnassa mukana ollut vapaaehtoinen Henri Toukonen on omien sanojensa mukaan tehnyt koiriensa kanssa kaikkea mahdollista vapaaehtoistyötä, jota yhdistys tarjoaa.

Leonberginkoirat Carlos ja Lola ovat vierailleet erilaisissa kohteissa ja toimineet vetokoirina tapahtumissa.

– Lolan kanssa aloitimme juuri lukulemmikkitoiminnan, myös Karva-Kaverien hallituksen jäsenenä toimiva Toukonen kertoo.

Suomen Karva-Kaverien toimintaan Toukonen lähti mukaan, kun tällä hetkellä 6-vuotias Carlos-koira osoitti neljä vuotta sitten luonteensa sopivan täydellisesti vapaaehtoistyöhön. Vuosien aikana mieleen on jäänyt paljon hyviä muistoja ja kohokohtia, vaikka työn merkityksen huomaakin joka vierailulla ihmisten eleistä ja ilmeistä.

– Kävimme ennen koronaa keskiviikkoisin Carloksen kanssa palvelutalossa Paimiossa dementiapuolella, jossa oli vanhempi rouva. Hän tykkäsi aina kauheasti rapsutella koiraa ja rupesi lopulta juttelemaan sille. Hän oikein höpötti. Hoitajat olivat ihan ihmeissään, sillä rouva ei koskaan puhunut mitään.

10 vuoden aikana Suomen Karva-Kaverit on kasvanut valtavasti, mutta kasvun lisäksi myös toiminta on monipuolistunut.

Korona-aikana perinteisiä vierailuja eri kohteisiin ei ollut mahdollista toteuttaa, joten yhdistys kehitti etävierailut. Konsepti on toiminut erinomaisesti.

– Se on mahdollistanut pääsyn paikkoihin, jonne eläimiä ei voisi viedä kuten infektio-osastot sairaaloissa. Saamme vietyä hyvää vielä useampiin kohteisiin, Ida Hakkarainen sanoo.

Mukaan Suomen Karva-Kaverien toimintaan pääsee soveltuvuuden arvioinnin kautta. Henri Toukonen sanoo, että vapaaehtoistyö ottaa vähän mutta antaa paljon.

– Pienenkin osan omasta ajastaan kun antaa, niin jollekin se voi olla todella iso juttu. Joskus jonkun luona ei käy kukaan muu viikkoon kuin sinä ja koira. Tässä pystyy tuottamaan hyvinkin suurta merkitystä toiselle ihmisille.

Liisa Kallio