Tuore lastenkirja vie jännittävälle seikkailulle ympäri Uuttakaupunkia

Marjut Brunilan Immu-lastenkirjasarjan uusin osa Immu ja Kylmä kyyti sijoittuu Uuteenkaupunkiin. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Marjut Brunilan Immu ja Kylmä kyyti on neljäs osa alakouluikäisille suunnattua palkittua Immu-sarjaa.

KIRJALLISUUS. Littoislaisen Marjut Brunilan kirjoittaman Immu-sarjan uusin osa, Immu ja Kylmä kyyti, vilisee uusikaupunkilaisittain tuttuja paikkoja. Teos on suunnattu alakouluikäisille lapsille niin kuin sarjan edellisetkin osat.

Brunila on kirjoittanut Immu-kirjat helppolukuisiksi, jotta ne soveltuisivat myös vähemmän lukeville lapsille.

– Lukemista helpottavat lyhyet luvut sekä tarinankulkua havainnollistavat kartat. Sarjasta on myös julkaistu äänikirjaversiot, kirjailija kertoo.
– Yhdistävänä tekijänä sarjan kirjoille on myös toiminnallisuus, koko ajan tapahtuu jotain jännittävää, mikä saa vilkkaammankin lukijan koukuttumaan tarinaan. Samalla lukija oppii päähenkilö Ilmarin eli Immun vierailemien paikkojen historiasta, hän jatkaa.

Sarjassa ovat ilmestyneet myös Brunilan esikoisteos Immu ja Torninvartijat, joka palkittiin Lasten LukuVarkaus -palkinnolla vuonna 2019, Immu ja Salattu saari sekä Immu ja Sataman sankarit.

Uuteenkaupunkiin sijoittuvaa lastenkirjallisuutta ei tule usein vastaan.
Marjut Brunilan kirjoittaman Immu-sarjan kustantaja on Myllylahti ja kansikuvituksesta jokaisessa osassa on vastannut kuvataiteilija–kuvittaja Anne Muhonen. Kansikuvissa esiintyvät oikeat paikat Muhonen on piirtänyt Brunilan ottamien valokuvien perusteella.

Brunilan Immu-sarjan nyt yhteensä neljää julkaistua teosta yhdistää todelliset miljööt, sillä suurin osa kirjoissa mainituista paikoista on oikeasti olemassa. Toki kirjailija on käyttänyt mielikuvitustaan tiettyjen yksityiskohtien osalta, mutta pääosin alueet ovat tunnistettavissa.

– Jotkut rakennukset kuten autiotalot ovat tietysti keksittyjä. Lukijan on muutenkin hyvä muistaa, että faktan ja fiktion rajamailla tässä liikutaan. Immumaisille tutkimusretkille en myöskään kannusta lähtemään, hän sanoo.
– Immu-tarinat voivat olla välillä hyvinkin jännittäviä, joten alle kouluikäisille näitä tulisi lukea harkinnan mukaan, ja olla valmis selittämään asioiden todellista laitaa, lisää Brunila.

Tuorein seikkailu- ja kummitustarina saa alkunsa, kun kaverukset Immu ja Lukas pääsevät purjehtimaan Kylmäpihlajan majakkasaarelle. Sieltä he jatkavat Uuteenkaupunkiin ystävänsä Geta-mummon luo.

– Kirjassa käydään muun muassa Uudenkaupungin Vanhalla kirkolla, Myllymäellä, Merimiehenkotimuseossa, Santtion uimarannalla ja Hiunpuhdin hylyllä. Näissä paikoissa Immu ystävineen tapaa sekä uusia että vanhoja tuttavuuksia, Brunila sanoo.

Uusikaupunki on aina kiehtonut Marjut Brunilaa.

Liedon Littoisissa asuvalla kirjailijalla on kytköksiä myös Vakka-Suomen suuntaan.

– Äitini on nuoruudessaan asunut Kalannissa ja minulla on myös ystäviä siellä. Pyysin sitten ystävääni pitämään minulle turistikierroksen Uudessakaupungissa. Kierros toimi oivallisesti kirjani taustamateriaalina, hän kertoo hymyillen.

Lastenkirjasarjan kirjoittaminen tuntuu luokanopettajana yli 20 vuoden ajan toimineesta Brunilasta luonnolliselta. Hän on ollut lapsesta asti itsekin innokas lukija: Kirjallisuuden ahmiminen kasvatti sanavarastoa ja kutkutti mielikuvitusta jo varhain omiin leikkeihin ja tarinoihin.

Brunila kertoo, että seuraavakin Immu-sarjan osa on jo valmiina. Sarjan viidennen osan tapahtumat sijoittuvat jälleen Immun asuinpaikkakunnalle Littoisiin.

– En tiedä vielä, kuinka laaja sarjasta kaiken kaikkiaan tulee. Ideoita tulee koko ajan lisää ja luulen, että uusi innostus kirjoittamiselle löytyy nyt taas, kun virikkeitä on tarjolla enemmän. Korona-aika latisti selkeästi luovaa työskentelyä, hän toteaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy