Silja Kosonen hakee opiskelusta tasapainoa urheilu-uralleen

Raisiolainen SE- ja ME-tuloksiin yltänyt moukarimitalisti

Someron Esaa edustava huipputason moukarinheittäjä Silja Kosonen asuu ja harjoittelee Raisiossa. Kesällä alkanut yhteistyö Raision kaupungin kanssa tulee näkymään erilaisissa paikallisissa tilaisuuksissa, joihin Kosonen osallistuu mielellään aina kun vain aikataulu antaa myöten. Kuva; Katariina Mäkinen-Önsoy.

Arvokisamitalien ja ennätystulosten lisäksi moukarinheittäjä Silja Kosonen on vauhdikkaan yleisurheilukautensa aikana kirjoittanut ylioppilaaksi ja aloittanut yliopisto-opinnot. 

RAISIO. Raisiossa asuva Silja Kosonen, 18, on viettänyt lähiaikoina pientä lomaa yleisurheilukauden päätteeksi. Someron Esaa moukarissa edustava Kosonen heitti itsensä suuren yleisön tietoisuuteen viimeistään viime kesänä, mutta saa kuitenkin omien sanojensa mukaan kulkea rauhassa kotiseudullaan.
– Autoni herättää huomiota, sillä siihen on teipattuna nimeni. Muuten arki sujuu aivan niin kuin aiemminkin, voi olla että maski kasvoilla myös vaikuttaa asiaan, Kosonen sanoo hyväntuulisesti.

Kosonen sanoo kilpailleensa aina. Silti mennyt kausi on jäänyt hänen mieleensä paitsi upeista saavutuksista kuten SE- ja ME-heitoista sekä arvokisamitaleista, myös raskaasta matkustamisesta kilpailusta toiseen. Kun monia kisoja jouduttiin siirtämään edellisvuodelta tälle vuodelle, tarkoitti se urheilijoille entistäkin tiiviimpää kilpailukalenteria sekä jatkuvaa matkustamista.
– Ennen tätä kesää kisamatkani suuntasivat lähinnä Suomen rajojen sisäpuolelle, enimmäkseen läheisille kentille. Totta kai pitkät matkat vaikuttavat urheilijan jaksamiseen, hän toteaa.

Viime kevät ja kesä olivat Silja Kososelle kiireistä aikaa.

Sen lisäksi, että hän kiskaisi moukarinsa naisten suomenennätyslukemiin ja nappasi lajinsa nuorten maailmanennätyksen, hänellä oli myös ylioppilaskirjoitukset ja yliopiston pääsykokeet työn alla.
– Urheilu on ykkönen, opiskelujen kanssa etenen hitaammin. Saksan kielen opinnot Turun yliopistossa kuitenkin tasapainottavat mukavasti treenientäyteistä arkeani, Kosonen kertoo.

Kesäkuussa Kososen moukari lensi upeat 73,43 metriä, joka on nuorten maailmanennätys ja naisten, N22- ja N19-sarjojen Suomen ennätys. Heitollaan hän paransi edellistä suomenennätystään eli 72,44-metristä kiskaisua viime maaliskuulta.

Heinäkuussa Kosonen saavutti nuorten Euroopan mestaruuden tuloksella 71,06. Tokion olympialaisissa hän oli karsinnan neljästoista 70,49-metrisellä heitollaan. Elokuussa hän voitti alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden tuloksella 71,64 ja ylsi Kalevan kisoissa hopealle.

Hieno kausi sai arvoisensa päätöksen syyskuussa, kun Kosonen heitti voittolukemat 70,70 Ruotsi-ottelussa.

Viikon päästä siitä oli vielä vuorossa moukarinheiton kansallisen kilpailusarjan, Tour de Hammerin, päätöskilpailu Arctic Hammer.
– Ihanteellinen kausi se oli, tähänastisista paras sellainen! Vaikka karsiuduinkin loppukilpailusta olympialaisissa, se matka oli jo kokemuksena aivan huippu, joten ei ole syytä jäädä sitä harmittelemaan, hän toteaa iloisena.
– Iso kiitos kilpakumppanilleni Krista Tervolle. Tokion olympialaiset mahdollistivat senkin, että pääsimme viimein tutustumaan toisiimme, Kosonen lisää.

Kososen valmentaja Jani Pihkanen ja fysiikkavalmentaja Olli Koskinen ovat jo valmistelleet nuoren urheilijan harjoitusohjelmaa hallikautta silmällä pitäen.
– Jatkamme kolmella heittotreenillä viikossa. Tuttuun tapaan tulee olemaan myös punttitreeniä, loikkaa, hyppelyä sekä kuntopalloa. Meillä on hyvä heitto- ja punttiharjoituspaikka tässä Raisiossa, hän sanoo.

Katariina Mäkinen-Önsoy