Saariston Rengastien itäinen osa on polkupyöräilijälle paras

Saaristossa pyöräilevät viihtyvät erityisen hyvin Rengastien itäisessä osassa. Kuva: Juho Kuva.

RENGASTIE

Saariston Rengastie on upea kokonaisuus, jota ihmiset kiertävät keväästä syksyyn autoilla, moottoripyörillä ja polkupyörillä. Polkupyöräilijän kannalta parhaat väylät ovat Rengastien itäisissä ja eteläisissä osissa, erityisesti Turku-Parainen -välillä.

– Pieni Rengastie on varmastikin polkupyöräilijälle helpompi reitti, sillä liikenne on rauhallisempaa ja käsittääkseni Turusta aina Paraisten lauttarantaan asti pääsee kevyen liikenteen väyliä pitkin – ainakin pääosin, kertoo Rengastien asiantuntija Kari Talonen.

– Toki myös esimerkiksi Naantalin Rymättylässä on jonkin verran kevyen liikenteen väylää, mutta Rengastiellä on vielä paljon kilometrejä, jotka polkupyöräilijät joutuvat ajamaan maantien reunaa pitkin.

Talosen tietojen mukaan Parainen, joka on kunnostautunut kevyen liikenteen väylien kehittämisessä, on hakenut ja saanutkin EU-rahoitusta väylien parantamiseen.

Talonen kiinnostui Rengastiestä jo kymmeniä vuosia sitten ollessaan töissään saaristossa. Talosen käsialaa on vuosittain – paitsi koronavuonna 2020 – ilmestyvä Saaristo-opas ja lisäksi mies välittää tietoa Rengastiestä omilla nettisivuillaan; rengastie.fi.

– Aloitin nettisivujen tekemisen vuonna 2011, kun julkisuudessa oli paljon epätarkkaa tietoa Rengastiestä. Halusin, että ihmiset saavat oikeaa tietoa reitin tiestöstä ja lauttamatkoista. Saaristo-oppaan julkaiseminen aloitettiin vuonna 2014, ja se on ilmestynyt siitä lähtien joka vuosi, paitsi viime vuonna, kertoo Talonen.

Talonen on itse kiertänyt Rengastien autolla ja veneellä – lukuisia kertoja.

– En edes tiedä tai muista, montako kertaa olen reitin läpi ajanut, naurahtaa Talonen.

Rengastiestä ja sen läpi kulkemisesta eri ajoneuvoilla kiinnostuneet ihmiset ovatkin usein yhteydessä Taloseen ennen reitille lähtöään.

– Nettisivujen kautta tulee paljon yhteydenottoja, samalla kun ihmiset tilaavat Saaristo-oppaita. Muun muassa juuri polkupyörällä matkaan lähtevät kyselevät vinkkejä, joiden avulla pärjäävät reitillä mahdollisimman hyvin.