Ruskon nuorisoseura toivoo edelleen ratkaisua nuorisotalon tilanteeseen

Ruskon nuorisotalo sijaitsee Vanhatiellä aivan keskustan tuntumassa.

Ruskon kesäteatterin toiminnan tulevaisuus on sidottu nuorisotalon kohtaloon.

 

RUSKO.

 

Vuosi sitten eri mediat uutisoivat, että Ruskon nuorisoseuran ylläpitämän kesäteatterin toiminta saattaa loppua, jos kunta päättää purkaa nuorisotalon. Päätöstä rakennuksen suhteen ei ole tullut, joten epävarmuus kesäteatterin suhteen jatkuu. 

 

Siitä syystä nuorisoseura lähettikin elokuussa kunnanhallitukselle kirjeen, jossa se toivoi nuorisotalon kunnostamista ja käytön jatkoa.

 

– Jos nuorisotalon kunnostaminen on mahdotonta, niin yhdistykset, teatteri ja muut käyttäjät tarvitsevat jonkinlaisen tilan. Teatterin toiminta on mahdotonta toteuttaa ilman rakennusta, sillä itse lava on aivan nuorisotalon kulmalla eikä sitä voi siirtää. Myös pukutilat, wc-tilat ja kahvio sijaitsevat nuorisotalossa, Ruskon nuorisoseuran puheenjohtaja Katri Alajärvi kertoo.

 

Nuorisoseuran lähettämän kirjeen myötä Rusko päätti jatkaa viime joulukuussa antamaansa lupaa, jonka mukaan kesäteatteri saa käyttää nuorisotaloa edelleen. Lupa on voimassa, kunnes päätös rakennuksen tulevaisuudesta on tehty. Samalla kunnanhallitus antoi kiinteistötyöryhmälle tehtäväksi tehdä esitys nuorisotalon jatkosta.

Ruskon nuorisoseura on käyttänyt nuorisotaloa teatteritoimintaan vuosittain touko-kesäkuun aikana, jolloin kesäteatterilla on harjoituksia ja näytöksiä. Rakennuksen alakerta on toiminut näyttelijöiden pukuhuoneena ja varastotilana, kun taas yläkerrassa teatteri on pitänyt kahvilaa näytöspäivinä.

 

Itse kesäteatteri on nostanut suosiotaan vuosien varrella.

 

– Keskimäärin meillä käy 1800 katsojaa, mutta parhaimmillaan on yli 2000 katsojaa. On ilo tuoda nuorille mahdollisuus harrastaa kulttuuripitoisesti, ja se on hyvin tärkeää. Ruskon teatterista moni on myös löytänyt oman ammattinsa, sillä vanhoja teatterilaisia työskentelee nykyään alalla esimerkiksi puvustuksessa tai opiskelee näyttelemistä, Alajärvi kertoo.

Nuorisotalon käyttöluvan saatuaan nuorisoseura on Alajärven mukaan pistämässä pystyyn vuoden 2022 teatterinäytöstä, joka on ensimmäinen kaksi vuotta kestäneen, koronaviruksen aiheuttaman tauon jälkeen. Sen lisäksi on tulossa kursseja teatterinäyttelemisestä.

Vaikka seura saikin luvan tilojen käyttöön, toivoo se silti eniten ratkaisua tilanteeseen.

 

– Olisi järkevintä, että tehtäisiin päätös johonkin suuntaan, sillä toimiminen tässä epävarmuudessa on hankalaa. Joko kunnostetaan tai mitä sitten tehdäänkään, niin toivon, että ratkaisu saataisiin. 

 

Liisa Kallio