Taivassalon Martat juhlivat 100 vuotta jatkunutta toimintaansa valokuvahistoriikilla

Taivassalon Marttojen näyttely on esillä Taivassalon kirjastossa syyskuun loppuun saakka.

Marttojen toiminta on muuttanut muotoaan 100 vuoden aikana, mutta menneillä vuosilla ja nykyhetkellä on edelleen paljon yhteistä.

TAIVASSALO.

Taivassalon kirjastossa on syyskuun loppuun asti esillä Taivassalon Marttojen kokoama valokuvahistoriikki, joka kertoo järjestön toiminnasta paikkakunnalla 100 vuoden ajalta. Historiikkia kokoamassa ollut Marttojen jäsen Marita Perttala kertoo, että kirjastossa oleva näyttely koostuu valokuvapaneeleista.

– Näyttely alkaa vuodesta 1921. Siellä on lueteltuna kaikki puheenjohtajat, varapuheenjohtajat, sihteerit ja rahastonhoitajat. On myös mainintaa 1950-luvun kruununhäistä ja Silakrysäyksestä vuosien varrelta. Näyttely painottuu kuviin ja teksteihin, mutta esillä on myös kaksi marttapukua aikojen alusta, hän sanoo.

Perttalan lisäksi historiikin kokoamisessa olivat mukana Inkeri Kauppila-Numminen, Eira Rouvalin ja Pekka Paasio. Pohjana he käyttivät Birgitta Tommilan laatimaa 90-vuotishistoriikkia. Vaikka korona kiusasikin työryhmää, kävi historiikin kokoaminen Perttalan mukaan tilanteen huomioon ottaen helposti.

– Aikaa kyllä meni, kun pöytäkirjoja oli paljon läpikäytävänä. Oli jännää löytää ihmisiä, jotka olivat olleet mukana yhdistyksessä aiemmin. Sota-aika jäi minulle parhaiten mieleen, sillä kenellekään ei ollut paljoa mutta haluttiin silti auttaa muita. Se liikuttaa minua paljon.

100 vuoden aikana yhdistyksen toiminta on kokenut muutoksia. Perttala kertoo, että aiemmin Martat tekivät paljon valistus- ja avustustyötä.

– Sota-aikana lähetettiin avustuksia esimerkiksi Uudenkaupungin sotasairaalaan. 50- ja 60-luvuilla lahjoitettiin paljon seurakunnalle. Toiminta muuttui kansalaisopistojen myötä, mutta esimerkiksi retkiä on aina järjestetty paljon ja Martat ovat edelleen mukana järjestämässä kaikkea.

Nykyään Taivassalon Martoilla on toimintaa laidasta laitaan: ompeluiltoja, käsityökursseja kuten makramee-solmintaa, lasten kokkikursseja, kuntoporrasjuoksua sekä erilaisia retkiä. 1950-luvulla ostettu Marttala toimii yhdistyksen tukikohtana. Sen pihalla järjestettiin esimerkiksi lettukestit viime keväänä.

Kuten ennenkin, näkyvät Martat myös tapahtumissa.

– Esimerkiksi Taivassalon Silakrysäys on iso ponnistus Martoilta ja MLM:ltä. Tosi aktiivisesti toimimme alueella.

Taivassalon Martoilla on tällä hetkellä 73 jäsentä. Mukaan on saatu myös nuoria jäseniä, mikä kertoo Perttalan mukaan valoisasta tulevaisuudesta.

– Muutaman uuden jäsenen myötä tulee usein vielä pari lisää. Nuoret pääsevät meillä heti hallitukseenkin mukaan vaikuttamaan asioihin ja ehdottamaan heitä kiinnostavia juttuja. Uudet jäsenet ovatkin olleet mukana monessa kuten vihtatalkoissa ja lettukesteissä.

Liisa Kallio