Viiden kärkeen loppukesän ja alkusyksyn puutarhatöissä sijoittuvat syyslannoitus, kasvimaan parannus, kastelu, taimien istutus ja syyskukkien laitto.
PUUTARHA. FLÖR Kukka ja Puutarhan hortonomi Mirva Arvo-Tamlander antaa vinkkejä pihojen ja puutarhojen syystöihin poikkeuksellisen kesän jälkeen. Kesäkuun puolivälistä aina heinäkuun loppupuolelle kestänyt pitkä hellejakso kuivatti kasvimaita. Monet kasvit ovat piristyneet uuteen kasvuun vasta nyt elokuun sateiden myötä.
Lähiviikkojen sateet ovat hoitaneet kastelua luonnostaan, mutta mikäli tulee vielä pitkiä poutakausia, Arvo-Tamlander suosittelee kastelua syksylläkin tarvittaessa.
– Tasainen kasvualustan kastelu on tärkeää. Syvälle juurensa kasvattaneilla kasveilla on parempi mahdollisuus elpyä näin pidemmästäkin kuivasta jaksosta, toisin asiat ovat tänä kesänä istutetuilla kasveilla, hän sanoo.
Syksyn puutarhatöihin sopii mainiosti myös nurmikon kylvö.
– Siemenen itäminen vaatii tasaista kosteutta ja syksy on siihen hyvää aikaa, Arvo-Tamlander vinkkaa.
Elo–syyskuun tärkeimpiin toimiin kuuluu syyslannoitus.
Lannoitus kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisin, jotta kasvi ehtii hyödyntää ravinteita ennen talvehtimistaan.
– Ravinteet ovat toki kasvin käytettävissä taas keväällä lepotilan jälkeen, mutta tärkeistä ravinneaineista fosforista ja kaliumista on kasville hyötyä jo syksyllä, Mirva Arvo-Tamlander muistuttaa.
– Ravinneaineet edistävät kukkanuppujen kehitystä syksyllä, parantavat talvenkestoa ja tulevaa kukintaa keväällä, lisää Arvo-Tamlander.
Arvo-Tamlanderin mukaan elokuu ja syyskuu ovat loistavaa aikaa esimerkiksi taimien istutuksiin sekä perennapenkkien kunnostukseen.
– Nyt kun istuttaa, taimi ehtii juurtua ennen talven tuloa. Peruskestäviä kasveja voi istuttaa syyskylmiin asti, mutta talvenarat kasvit tulee istuttaa viimeistään nyt.
Väriloistoa päiviin tuovat syyskukat sekä lehtivärit.
Kukkia voi asetella parvekkeelle tai terassille amppeleihin.
– Kaikki istutusten herkulliset värit eivät välttämättä ole kukinnoista peräisin, vaan yhä enemmän suositaan erilaisia kauniina pitkään säilyviä lehtivärejä heinien ohella, sanoo Arvo-Tamlander.
Monivuotiset kasvit voivat talvehtia maahan istutettuna tai styroksilevyillä eristetyssä tilavassa ruukussa.
Kukkasipuleilla ei ole aivan vielä kiirettä. Sipulit saapuvat myyntiin syyskuun alkupuolella ja istutuspuuhiin kannattaa alkaa vasta, kun ilmat alkavat viilentyä.
– Kesän lopulla on oivallinen aika suunnitella, mitä mihinkin tulee, ja tietysti seurata säätilan muutoksia, koska ilmojen viilenemistä ei voi tasan tarkkaan ennakoida, toteaa Mirva Arvo-Tamlander.
– Ravinnetta voi laittaa joko syksyllä istutustöiden yhteydessä sipulin alle tai keväällä kukinnan jälkeen, hän jatkaa.
Sipulikukkia valitessa Arvo-Tamlander kehottaa kiinnittämään huomiota sipulin kokoon.
– Kookkaimmista sipuleista saadaan myös suurin kukinta!
Puutarha-alalla koronavuosi on näkynyt monilla tavoin.
– Kun ollaan enemmän kotona, tulee kiinnitettyä huomiota viihtyvyyteen. Myös ulkotilat, pihat, terassit ja parvekkeet, ovat saaneet osansa huomiosta, Mirva Arvo-Tamlander sanoo.
– Marjakasveja ja hedelmäpuita on mennyt aiempia vuosia enemmän. Erityisesti lapsiperheet ovat perustaneet lavatarhoja hyötykasveilleen. Selkeästi pyritään kasvattamaan itse ja olemaan omavaraisempia syötävien kasvien suhteen, hän kertoo.
Myös pölyttäjiä houkuttelevien perhoskasvien suosio on kasvusuunnassa. Pelasta pörriäinen -kampanjan sanoma näyttää siis toimivan.
Syksy on Arvo-Tamlanderin mukaan parasta aikaa pihojen ja puutarhojen laittamisen herkullisimmalle vaiheelle, suunnittelulle.
– Suunnittelijoilla on kädet täynnä töitä keväisin, joten jos pihasuunnitelmaa kaipaa, se on hyvä tehdä nyt. On hyvä myös olla hyvissä ajoin yhteydessä maanparannustöitä tekeviin urakoitsijoihin, sillä maanvaihtoja ja kasvualustojen kunnostuksia voi tehdä pitkälle syksyyn.
Katariina Mäkinen-Önsoy