Rautilan syysmarkkinat peruuntuivat – ”Terveys ja turvallisuus edellä mennään”

Rautilan syysmarkkinat järjestetään vuosittain Vehmassalmen tanssipaviljongilla. Tänä vuonna markkinat jäävät kuitenkin väliin.

Elokuun alkupuolella järjestäjät veivät markkinoita vielä eteenpäin, mutta koronatilanne muutti tilanteen.

VEHMAA.

Sunnuntaina 5. syyskuuta Vehmassalmen tanssipaviljongin oli tarkoitus täyttyä markkinatunnelmasta, mutta sitä täytyykin odottaa ensi vuoteen. Rautilan syysmarkkinoista vastaava Rautilan-Irjalan kyläyhdistys päätti peruuttaa tapahtuman koronatilanteen vuoksi.

Kyläyhdistyksen markkinavastaava Soila Jaakkola kertoo, että tapahtuman suhteen ei haluttu ottaa riskejä.

– Viime keskiviikkona varmistui, ettei markkinoita voida järjestää koronarajoitusten takia ja päätimme perua tapahtuman. Rajoitukset jatkuvat elo-syyskuun vaihteeseen ja meillä oli pelko siitä, että samat tai pahemmat rajoitukset jatkuvat. Oli parempi perua tapahtuma nyt kuin esimerkiksi päivää ennen, hän sanoo.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Rautilan syysmarkkinat perutaan koronatilanteen vuoksi, sillä viime vuonna tapahtuma onnistui hyvin viruksesta huolimatta.

– Totta kai peruminen harmittaa meitä ja monia muita. Kaikki ovat kuitenkin myös ymmärtäneet tilanteen ja syyn. Terveys ja turvallisuus edellä mennään, Jaakkola sanoo.

Perinteisillä Rautilan syysmarkkinoilla on yleensä ollut noin 30–40 myyjää, joiden tuotevalikoimaan kuuluu niin kodin sisustustavaraa, käsitöitä, syötävää kuin päälle pantavaa. Ohjelma on myös iso osa tapahtumaa: tänä vuonna markkinoilla oli tarkoitus pitää muun muassa muotinäytös, valokuvanäyttely ja kyläyhdistyksen vanhan ajan pukukierros.

Syysmarkkinoiden ominaispiirre on Jaakkolan mukaan kotikutoisuus, sillä tapahtuma pistetään pystyyn talkoovoimin hyvällä meiningillä. Paikallisille tapahtuma on jo tuttu, ja kerääkin vakikävijöitä, mutta markkinat on myös oiva tilaisuus tutustua Rautilan alueeseen.

– Pidämme kylää aktiivisena ja toivomme, että sinne muuttaisi uusia ihmisiä vakiasukkaiksi. Rautilan syysmarkkinoille voi hyvin tulla kuikuilemaan, että millainen paikka Rautila olisi elää ja asua, Jaakkola kertoo.

Hän toivoo, että koronavirustilanne olisi ensi vuonna kääntynyt parempaan suuntaan.

– Markkinaperinne ei ole katoamassa mihinkään. Nyt tuli vain vuoden tauko kuten moneen muuhunkin tapahtumaan. Ensi syksynä elo-syyskuun vaihteessa otetaan uusi yritys.

Liisa Kallio