Kaarinan rokotuspaku on tavoittanut hyvin nuoria: ”Meidän pitää lähteä sinne, missä nuoret ovat”

Rokotuspakun ensimmäinen kohde oli Hovirinnan ranta 15. heinäkuuta. Helteisenä päivänä rokotettavia riitti. Kuva: Kaarinan kaupunki.

Rokotuspaku on kiertänyt eri puolilla Kaarinaa, mutta tällä hetkellä se keskittyy kouluihin.

KAARINA.

15. heinäkuuta Kaarinan terveyspalveluiden rokotuspaku kurvasi ensimmäiseen kohteeseensa Hovirinnan rantaan, jolloin yli 100 henkilöä sai koronarokotteen. Siitä saakka käytössä ollut rokotuspaku on rokottanut kaarinalaisia hyvässä tahdissa, ja palaute on ollut erinomaista.

– Kaarinalaiset ovat olleet rokotuspakuun hyvin tyytyväisiä, ja pakussa työskentelevä henkilöstö on innoissaan siitä. Rokotuspaku on toiminut oikein hyvin, vs. johtava ylihoitaja Riikka Apiainen kertoo Kaarinan terveyspalveluista.

Rokotuspaku on liikkeellä Kaarinassa joka torstai. Hovirinnan rannan lisäksi se on kiertänyt Kaarinan keskustassa, Piikkiössä, Littoisissa, Livian oppilaitoksessa Tuorlassa, lukiolla ja Nesteen huoltoasemalla.

– Pakun yksi idea on se, että haluamme tarjota rokotetta mahdollisimman monipuolisesti. Ei olla vain yhdessä paikassa vaan kierretään eri kohteita. Nesteen kohdalla oli ajatuksena se, että saamme ruokatauolla olevia ihmisiä rokotettua. Heidän voi muuten olla vaikeaa varata rokotusaikaa, kun ei voi lähteä kesken työpäivän rokotukseen.

Rokotuspakuidean takana on alun perin osastonhoitaja Maija Hannula, jolla oli Apiaisen mukaan kokemusta liikkuvasta toimipisteestä.

Ideaan tartuttiin kiinni ja kohderyhmäksi valikoi varsinkin 16–39-vuotiaat, jotka eivät olleet hakeutuneet rokotettavaksi niin nopeasti kuin olisi ollut mahdollista.

– Silloin vahvistui ajatus, että meidän pitää lähteä sinne, missä nuoret ovat. Pop up -rokotukseen on myös helppo tulla, sillä aikaa ei tarvitse varata. Monella 16–18-vuotiaalla ei ole pankkitunnuksia, joten ajanvaraus on heille hankalampaa, Apiainen kertoo.

Kahden viikon kuluttua idean syntymisestä terveyspalvelut oli saanut toimintakeskus Toukosta pakettiauton ja Viherpalveluilta telttakatoksen rokotuksia varten, mikä mahdollisti toiminnan aloittamisen. Rokotuspaku tavoitti juuri nuoret: esimerkiksi Hovirinnan rannassa yli puolet rokotteen hakeneista oli juuri kohderyhmää eli 1990- ja 2000-luvulla syntyneitä.

Yhteensä rokotuspakun kautta on rokotettu yli 760 henkilöä, joista 355 on syntynyt 1990-luvulla tai sen jälkeen. Tulokset näkyvät jo selkeästi.

– Suomen tilanteeseen verrattuna Kaarinassa on hyvä rokotuskattavuus 12–15- ja 16–19-vuotiaiden kohdalla. Jälkimmäisen kohdalla iso tekijä on juuri rokotuspaku.

Nuorten lisäksi rokotuspaku on tavoittanut ryhmän, jota ei voi laittaa tietyn ikähaarukan alle.

– Selkeästi heidän, jotka jännittävät rokotetta, on helpompi hakea se suoraan rokotuspakun kautta eikä varata aikaa ja jännittää pitkään, Apiainen sanoo.

Tällä hetkellä rokotuspaku kiertää Kaarinan oppilaitoksia läpi. Sen tavoitteena on jakaa ensisijaisesti ykkösrokotuksia.

Apiaisen mukaan he seuraavat tarkkaan THL:n antamaa tietoa rokotustilanteesta.

– Se ohjaa meitä sen suhteen, että mitä ikäryhmää lähdetään tavoittelemaan.

Rokotuspaku on selkeästi osoittanut toimivuutensa. Apiaisen mukaan sen käyttöä voidaan harkita myös jatkossa.

– Mielestäni tämä on hyvä tapa tavoittaa ihmisiä laajemmin ja tarjota lisämahdollisuuksia, oli kyse sitten rokotteesta tai muusta terveyspalvelusta. Uusi ideahan tämä ei ole, sillä punkkibussi kiertää rokottamassa ihmisiä, mutta jostain syystä tätä ei ole kunnissa juuri käytetty. Se kuitenkin toimii myös kuntapuolella.

Liisa Kallio