Turun kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen oppivelvollisuuden laajentamisesta: ”Tämän lukuvuoden osalta kustannukset näyttävät olevan kokonaisuudessaan 1,1 miljoonaa euroa.”

Juuri alkanut lukuvuosi tuo mukanaan muutoksia toisen asteen opintoihin

Turun ammatti-instituutin Peltolan koulutalo. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

KOULUTUS. Maksuton toinen aste ja oppivelvollisuuden piteneminen toteutuvat vaiheittain vuosina 2021–2023. Jatkohaku ja tyhjien paikkojen täyttäminen ovat parhaillaan käynnissä. Koulutuspaikkoja on Turun seudulla enemmän kuin hakijoita, joten lähtökohtaisesti tilanne on hyvä.

Oppivelvollisuuden laajentamisesta ja toisen asteen maksuttomuudesta asetettu laki asui voimaan 1. elokuuta. Viime keväänä peruskoulunsa päättäneet nuoret ovat ensimmäiset, joita maksuton toinen aste ja 18 ikävuoteen laajennettu oppivelvollisuus koskevat.
– Oppivelvollisuuden toteutuminen etenee hyvin. Tällä hetkellä käynnissä on niin sanottu jälkihaku, ja elokuun lopulta lähtien paneudumme keskeyttämisiin ja niiden vähentämiseen. Maksuttoman toisen asteen toteutumiseen liittyvät hankinnat on pääasiassa tehty jo keväällä. Turkulaisilla lukioilla ja ammatti-instituutilla on hyvät mahdollisuudet lähteä toteuttamaan tätä muutosta. Tämän lukuvuoden osalta kustannukset näyttävät olevan kokonaisuudessaan 1,1 miljoonaa euroa, Turun kaupungin kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen kertoi uuden lukuvuoden kohokohdista keskiviikkona 4.8. pidetyssä mediatilaisuudessa.
– Kustannukset kasvavat vuosittain, koska uudistus koskee ensi vuonna kahta ikäluokkaa, ja kahden vuoden päästä ne ovat suurimmillaan. Vaikka luku ei olekaan suoraan kolmella kerrottavissa, lähes kolmesta miljoonasta kuitenkin kaiken kaikkiaan puhutaan, sanoi Jalonen.

Katariina Mäkinen-Önsoy