Jatkuva haku mahdollistaa opiskelun itselle sopivana aikana

Kaisa Kastio-Moision ja Paula Kairisen mukaan jatkuva haku eroaa yhteishausta monella tavalla.

Jatkuva haku eroaa yhteishausta monin tavoin. Novidan Liedon toimipisteessä yli puolet hakijoista tulee jatkuvan haun kautta.

OPINNOT.

Jos marraskuun pimeinä iltoina iskee into lähteä opiskelemaan uutta alaa tai täydentämään omaa osaamistaan, ei tarvitse odottaa kevään yhteishakua, sillä hakeminen ammatillisiin opintoihin onnistuu jatkuvan haun kautta. Esimerkiksi Novidan Liedon toimipisteessä voi hakea opiskelemaan liiketoiminnan, rakennusalan tai sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa ympäri vuoden. Opinto-ohjaaja Kaisa Kastio-Moisio Liedon Novidasta kertoo, että jatkuva haku täydentää yhteishakua.

Yhteishaussa hakee enimmäkseen peruskoulunsa päättäneitä, kun jatkuva haku taas palvelee kaikkia muita. Oppilaitokset määrittelevät itse, mitkä hakukohteet ovat auki ja haettavissa. Jatkuvassa haussa ei välttämättä ole samoja hakuja kuin yhteishaussa tai osa opinnoista on haettavissa vain jatkuvan haun kautta, hän sanoo.

Kastio-Moision ja Liedon Novidan koulutuspäällikkö Paula Kairisen mukaan noin 60 prosenttia toimipisteen opiskelijoista tulee jatkuvan haun kautta. Hakuprosessi eroaa yhteishausta useammalla tavalla.

Hakijat tavataan aina haastattelussa. Heidän kanssaan mietitään jo silloin aloitusajankohtaa ja suunnitellaan heti opintoja. Jos myös huomataan, että hakijalle sopisi jokin toinen tutkinto paremmin, niin hänet voidaan mahdollisuuksien mukaan ohjata myös niihin, Kairinen kertoo.

Verkko-opinnot tukevat joustavasti opiskelun alkuun pääsyä. Paula Kairinen muistuttaa, että kaikki opiskelijat eivät ole saman junan kyydissä.

Jos esimerkiksi lähtee lokakuussa opiskelemaan lähihoitajaksi, niin voi aloittaa verkko-opintojen kautta itsenäisesti opiskelemalla vaikkapa yhteisiä aineita, ja hypätä sitä kautta mukaan. Jokainen kuitenkin etenee henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaisesti, hän sanoo.

Jatkuvan haun kautta opiskelemaan hakevat esimerkiksi alan vaihtajat ja osaamistaan täydentävät henkilöt. Kyseisen hakukanavan kautta voi myös hakea opiskelemaan, jos yhteishaun kautta ei saanut opiskelupaikkaa tai haluaakin vaihtaa opiskelemaansa alaa tai oppilaitosta.

Hakuprosessin ketteryys on Kairisen mukaan sen hienous.

Jatkuva haku mahdollistaa sen, että opinnot voi sulauttaa muuhun elämään. Ei tarvitse myöskään odotella vuotta vaan voi päivittää tai hankkia uuden tutkinnon itselle sopivaan aikaan. On myös mahdollista keskeyttää opinnot hetkeksi esimerkiksi armeijan tai äitiysloman takia.

Aikaisemmin on ollut vain yksi aloituspäivä. Jatkuva haku on tehnyt opiskelemaan hakemisesta joustavampaa, kun mahdollisia aloitusajankohtia on aiempaa enemmän, Kastio-Moisio lisää.

Tällä hetkellä Novidan Liedon toimipisteessä on kolme tutkintoa jatkuvassa haussa, mutta Kairinen kertoo jatkuvan kehityksen olevan käynnissä koulutustarjonnan osalta.

– Pyrimme siihen, että on monimuoto- ja iltaopiskelua. Haluamme myös lisätä erilaisia koulutuksia meidän alojen puitteissa, ja niitä onkin tulossa lisää vuoden sisällä, hän sanoo.

Liisa Kallio