Saariston Sirkusfestivaali lumoaa Kustavissa

Kustavilaisen ArtTeatron SirkusStudio on ainoa pohjoismaalainen hirsisirkus, joka toimii vanhalla maatilalla. Kuva: ArtTeatro.

ArtTeatro on järjestänyt Saariston Sirkusfestivaalia vuodesta 2015 alkaen. Festivaalin ohjelmassa on vuosittain ammattilaisesitysten lisäksi sirkustyöpajoja ja -leirejä.

KUSTAVI. Kustavissa vanhan maatilan pihapiirissä sijaitsevassa ArtTeatron SirkusStudiossa tapahtuu heinä–elokuussa. ArtTeatro järjestää Saariston sirkusfestivaalin 3.7.–1.8. hirsisessä studiossaan keskellä kauneinta saaristomaisemaa.

Saariston Sirkusfestivaalin avajaisissa koetaan Ballerina in the Circus -esitysluento, joka pohjautuu sirkustaiteilija Edit Kleinbarthin kokemuksiin kiertelevissä sirkusyhteisössä, muun muassa kuuluisassa Cirque d’Hiver -rakennuksessa, Pariisissa.

ArtTeatron Pauliina Räsäsen ohjaama teos kuuluu Beyond Stereotypes: Cultural Exchanges and the Romani Contribution to European Public Spaces (BESTROM) -hankkeeseen. Esiintyjinä toimivat Pauliina Räsäsen ja Slava Volkovin lisäksi ArtTeatron sirkuskoulun oppilaat.

Sirkusfestivaalin kantaesityksenä nähdään Circus Rose, joka esitetään turvallisesti SirkusStudion puutarhassa. Circus Rosen maineikkaiseen esiintyjäkaartiin kuuluvat muun muassa chanson-laulaja ja muusikko Corinne Kuzma (Pariisi), Victor Huusko (ilma-akrobatia), 11-vuotias supertähti Saaga Volkova (nuorallatanssi), maailmanmestari ja Euroopan mestari Slava Volkov (sportakrobatia), Johan Juslin (Cirque du Soleil), Ronja Särkiniemi (rullaluistelu), Eetu Ranta (manipulaatio) ja Pauliina Räsänen (ohjaus, taikuus, akrobatia). Cafe Trapetsi tarjoilee paikallisia herkkuja puutarhavieraille. Circus Rose -varieteen esityskausi on 18.–31. heinäkuuta.

ArtTeatro järjestää myös suosittuja sirkus- ja taikaleirejä lapsille, nuorille ja aikuisille Kustavissa ajalla 10.–20. heinäkuuta. Leirit sopivat kaikenikäisille, sillä sirkuksen kieli on kansainvälinen.
– Sirkus avautuu taidemuotona kaikille, joten se sopii hyvin monen ikäisille ja myös ulkomaisille asiakkaille, sanoo Pauliina Räsänen ArtTeatrosta.

Vuonna 2008 perustettu kustavilainen ArtTeatro on sirkustaiteilijapariskunnan unelma. Maailman kuuluisimmassa sirkuksessa, Cirque du Soleilissa ensimmäisenä suomalaisena esiintynyt Pauliina Räsänen ja sportakrobatian maailmanmestari Slava Volkov rakentavat yritystään omalla ammattitaidollaan ja karismallaan.

Salminiitun kylään kesällä 2015 rakennettu Sirkusstudio tarjoaa puitteet sirkusharrastukselle sekä -näytöksiin. Saariston Sirkusfestivaalia ArtTeatro on järjestänyt niin ikään vuodesta 2015 alkaen. Tapahtuman ohjelmassa on vuosittain ammattilaisesitysten lisäksi sirkustyöpajoja ja -leirejä.

Katariina Mäkinen-Önsoy