Murteellisten sananlaskujen äänimaisema avautuu Uudessakaupungissa

”Nii oikke“, sano uuskaupunkilaine, vaikk’ kui vääri olis

Uudenkaupungin Myllymäen puiston äänimaisemassa heinäkuussa kuultavien vakkasuomalaisten sananlaskujen lausujina toimivat Mirja Sinisalo ja Raimo Nummela. Kuva: Mikko Rantanen.

”Mikä tommone oo?”, sano isonkarilaine, ku ihmise näk. ”Ohoh!”, sanos uuskaupunkilaine, ku anteks pyys. ”Hei hulina!”, sanos ämm ku kirnuhu piär.
– Helmer Winter (Vakkasuomalaisia sananlaskuja 1934).

UUSIKAUPUNKI. Uudenkaupungin Myllymäen puistossa kuuluu viisasta ja hilpeääkin sanailua, kun sananlaskuista ja musiikista koottu äänimaisema avautuu 16. heinäkuuta. Vakkasuomalaisista sananlaskuista koostuva Myllymäen puiston murteellinen äänimaisema on kuunneltavissa heinäkuun loppuun asti kello 10–20 välillä.

Sananlaskut on siirretty installaatioon sellaisenaan paikallishistorioitsija Helmer Winterin
Vakkasuomalaisia sananlaskuja -kirjasta. Teoksen on julkaissut Uudenkaupungin Sanomalehti- ja Kirjapaino Oy vuonna 1934. Taustalla soivat Uudessakaupungissa syntyneen säveltäjän Bernhard Henrik Crusellin klassisen musiikin pehmeät sävelet.

Uudenkaupungin Myllymäen puistoalueen perusti 1930-luvulla kauppaneuvos Johan Nordström. Hän toi nämä pääasiassa 1800-luvulla rakennetut myllyt mäelle ja yhdessä ne muodostavat valtakunnallisestikin arvokkaan kokonaisuuden. Kuva: Mikko Rantanen.

– Kävellessäni sydäntalvella Myllymäellä mietin, miten tunnelmallista puistoaluetta voisi hyödyntää esittävän taiteen näyttämönä. Mieleeni juolahti ääni-installaatio, mikä etenkin näinä toiveikkaasti taittuvina rajoitusten aikoina on näppärä keino tuoda taidetta, historiaa ja kulttuuria esiin, äänimaiseman ohjannut Mikko Rantanen sanoo.
– Toteutin Kaarinaan vuoden alussa Runo-Kaarina -festivaaliin runovalopolun, mikä oli koostettu Runo-Kaarina -kilpailun voittajateoksista. Tämä ääni-installaatio toimi innoittajana Myllymäen äänimaisemalle. Lähtökohdikseni otin paikallisuuden ja sen ilmiöt, minkä koin kiehtovana sukelluksena Uudenkaupungin sielukkaaseen ytimeen tänne juuri muuttaneena, lisää Rantanen.

Rantanen kertoo, että ääni-installaation valmistaminen on monisäikeistä puurtamista.
– Taustoittaminen, rahoituksen haaliminen, lupa-asiat, editoiminen, sekä tekniikan rakentuminen rekvisiittoineen asettavat monenmoisia haasteita. Mutta ne ovat olleet etupäässä hyvin mieluisia.
– Sananlaskut ja varsinkin murteet herättävät tunteita. Puhuttu kieli on jatkuvassa muutoksessa maakuntien kielikarusellissa. Siten murteet ja luomamme sanataide rikastuttavat elämää. Ja intohimoista on tuo murteiden ”oikeellisuuden” iänikuinen määrittäminen. Kokemukseni mukaan me kaikki puhumme murteita ihan oikein. Siksi toivonkin Myllymäen installaation tuottavan kuulijoille etenkin hymyjä ja elämyksiä heinäkuiseen kesäpäivään, toteaa ohjaaja Rantanen.

Äänimaiseman toteuttamisesta vastaa ohjaaja Mikko Rantanen, ääninäyttelijöinä toimivat Raimo Nummela ja Mirja Sinisalo, murreasiantuntijoina Tarja Aikola ja Mika Sjöblom. Teoksen valmistumista tukevat Taiteen edistämiskeskus, Uudenkaupungin kaupunki ja
Uudenkaupungin Suomalaisen Seuran Säätiö

Seutusanomat Vakka