Lapsissa on tulevaisuus – vai onko sittenkään?

MIELIPIDE/KUNTAVAALIT

”Kun haluat nähdä tulevaisuuteen, käännä katseesi nuorempaan sukupolveen”.

Näin kuuluu vanha sanonta, jolla viitataan lasten ja nuorten olevan avainasemassa yhteiskuntamme rakentamisessa. On sanomattakin selvää, että tuossa lauseessa on totuuden jyvä, mutta millaiset puitteet meillä on nuorisollemme tällä hetkellä tarjota?

Eri tutkimusten mukaan 20-25% nuoristamme kärsii mielenterveyshäiriöistä ja varmasti voidaan olla yhtä mieltä siitä, ettei pitkittynyt koronatilanne ainakaan tilannetta tule helpottamaan (lähde: thl.fi). Mikäli haluamme säilyttää tulevaisuuden näkymät kirkkaana, on asiaan puututtava. Mielenterveyden ongelmilla on suora vaikutus syrjäytymiseen, joka tulee näkymään tulevaisuudessa vahvasti mm. työttömyytenä. Tämän hetken tulevaisuuden näkymät ovat siis synkät, mutta vielä ei ole myöhäistä vaikuttaa.

Tämän hetken suurin ongelma on yksilöllisen ja kokonaisvaltaisen avun saatavuus mahdollisimman matalalla kynnyksellä. Kunnan tulisi huolehtia lasten ja nuortemme hyvinvoinnista jo ehkäisevillä toimenpiteillä lisäämällä yhteistyötä terveydenhuollon, koulujen ja kansaneläkelaitoksen välille. Hyviin tuloksiin päästään myös unohtamalla vanhanaikaiset puoluerajat ja tekemällä yhteistyötä oikeasti tärkeiden asioiden eteen.

Vaikka tärkeintä tässä aiheessa on kuntalaistemme terveys ja hyvinvointi, on kolikolla myös kääntöpuolensa – vauraampi kunta. Emme usko tämän kuitenkaan haittaavan merkittävästi ketään.

Nyt, jos koskaan on aika keskittyä nuortemme tulevaisuuden turvaamiseen. Näin kuntavaalien alla äänestäjien kannattaakin kiinnittää erityistä huomiota ehdokkaiden arvoihin sekä oikeaan sanomaan. Helpompaa on toisten tekojen morkkaaminen kuin itse toimeen ryhtyminen. Kumman sinä valitset? Äänestämällä voit vaikuttaa.

Sydämen asialla kohti elinvoimaisempaa Vehmaata,

Kuntavaaliehdokkaat

Anne Raitakari (kok.)

Janne Ahala (kok.)