Kaarinalaiselle Hanna Karénille hopeaa Taitaja2021-kisoissa

Turun ammatti-instituutille runsaasti menestystä Taitaja2021 Oulu -kisoissa

Taitaja2021-kisoissa autokorinkorjauksessa hopeaa saavutti Turun ammatti-instituutin Hanna Karén. Kuva: Petteri Löppönen / Skills Finland.

Ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma Taitaja2021 Oulu järjestettiin 18.–20. toukokuuta hajautettuna 12 paikkakunnalle. Turun ammatti-instituutti pärjäsi kilpailussa hienosti saavuttaen mitalisijan neljässä lajissa. Haastattelussa autokorinkorjauksessa hopealle sijoittunut Hanna Karén Kaarinan Piikkiöstä.

KOULUTUS. Turun ammatti-instituutin opiskelijat saavuttivat runsaasti menestystä Taitaja2021-kisoissa: Mitalisijoituksia tuli yhteensä neljässä lajissa ja kaikki kilpailijat sijoittuivat lajissaan seitsemän parhaan joukkoon.

Autokorinkorjauksessa hopealle sijoittunut Hanna Karén oli alun perin osallistumassa Jyväskylän Taitaja2020-kisoihin, jotka peruuntuivat viruspandemian takia.
– Osallistuin jo viime vuonna semifinaaleihin, ja pääsin jatkoon. Tänä vuonna osallistuin uudelleen semifinaaleihin, jotka järjestettiin poikkeuksellisesti omissa oppilaitoksissa, Karén kertoo.
– Valmistautumiseni kisoihin oli melko kevyttä, en halunnut kerätä itselleni liikaa paineita. Etäopiskelun takia kisoihin valmistauduttiin yleisestikin normaalia vähemmän. Harjoittelin käytännön tehtäviä koulussa mahdollisuuksien mukaan. Sen lisäksi meillä oli finalistijoukkueen välisiä tapaamisia, joissa käytiin asioita läpi suullisesti ja valmentauduttiin henkisesti kilpailutilanteeseen, Karén lisää.

Kilpailutehtävät vastasivat hyvin pitkälti Karénin odotuksia.
– Mitään yllätyksiä ei oikeastaan tullut. Tehtävät olivat myös työelämän kannalta realistia, mikä on erittäin positiivista.

Kaarinan Piikkiöstä kotoisin olevalle Karénille Turun ammatti-instituutti on lähin ammattikoulu, josta löytyy autopuoli.

– Autoalan perustutkintoa hakeuduin opiskelemaan pääasiallisesti jo lapsena innostaneiden jenkkiautojen takia. Isälläni on jo vuosia ollut amerikanrauta, ja päätin, että haluan itsekin oppia laittamaan sen pellit kuntoon, hän taustoittaa.

Autokorinkorjaajaksi maanantaina 24. toukokuuta valmistuneen Karénin suunnitelmissa siintävät työelämä ja jatko-opiskelut.
– Tulevaisuudessa saatan jatkaa alan opiskelua esimerkiksi ammattitutkinnon muodossa. Tällä hetkellä suunnitelmissa on kuitenkin siirtyä työelämään ainakin toistaiseksi, hän toteaa.

Turun ammatti-instituutin kymmenhenkisessä finaalijoukkueessa kilpailivat autokorinkorjauksessa Hanna Karénin (hopeamitali) lisäksi Joona Salminen, automaalauksessa Eeva Mertsola, mediatekniikassa Aino Pihl (pronssimitali) ja Samuli Sundell (kultamitali), asiakaspalvelussa ja myynnissä Emilie Manthe (pronssimitali), ilmastointiasennuksessa Anton Saarelainen (pronssimitali), leipuri-kondiittorilajissa Jonna Vehmanen sekä CNC-koneistuksessa Meri-Tuuli Laaksonen ja Tuomas Laikko.

SM-kilpailuun pyrkii vuosittain noin 1500 opiskelijaa, joista finaaliin karsitaan semifinaaleiden kautta noin 350 parasta.

Taitaja-kilpailun yhteydessä jaettiin myös seuraavat erityispalkinnot: Skills Finlandin myöntämän Kestävän kehityksen Taitaja-palkinnon sai puhdistuspalvelulaji, Skills Finlandin ja Suomen Yrittäjien järjestämän yrittäjyysopetuksen kilpailun voittajana palkittiin Riverian Peruuttamaton asenne -projekti ja Lähi-Tapiolan Turvalliset työtavat -palkinnon sai lähihoitajalaji.

Yläkoululaisten oma taitokilpailu Taitaja9 järjestettiin tänä vuonna poikkeuksellisesti mobiilipelinä, jossa oppilaat ottivat toisistaan mittaa omissa kouluissaan kolmen hengen joukkueina. Turun Yli-Maarian koulun Yma 13 -joukkue sijoittui kilpailussa yhdeksänneksi.

Katariina Mäkinen-Önsoy