Vaski-kirjastot suljettuina touko-kesäkuussa – kirjastojärjestelmä vaihtuu

Vaski-kirjastoissa, kuten kuvassa näkyvässä Naantalin kirjastossa, toteutetaan järjestelmäuudistus. Kirjastot ovat suljettuina touko-kesäkuussa.

KIRJASTOT

Vaski-kirjastot vaihtavat uuteen kirjastojärjestelmään Kohaan 19.5.–3.6. Järjestelmänvaihto mahdollistaa uusien palvelujen kehittämisen ja tuo säästöjä kirjastoille.

Järjestelmän vaihtuessa kirjastot eivät tarjoa lainaus- ja palautuspalveluja 16 päivän ajan, mutta e-aineistot ovat käytettävissä. Järjestelmänvaihdoksesta tiedotetaan asiakkaille kirjastojen toimesta.

Lehtiosastot saattavat olla avoinna joissakin kirjastoissa sulkemisen aikana – tilannetta kannattaa seurata kirjastojen nettisivuilta.

Uuden järjestelmän myötä jatkossa kirjaston asiakas voi muun muassa keskeyttää varaukset. Asiakas voi esimerkiksi oman lomansa ajaksi keskeyttää varauksensa, jolloin varaus ei tule noudettavaksi juuri loman aikana.

Lisäksi Koha mahdollistaa kirjaston asiakkaalle tunnusluvun palauttamisen verkkokirjastossa. Tämä tarkoittaa sitä, että jos asiakas on unohtanut tunnuslukunsa, hän voi sen palauttaa suoraan verkkokirjastossa. Enää ei siis tarvitse tulla kirjastoon henkilöllisyystodistuksen kanssa.

Avoimen lähdekoodin kirjastojärjestelmä Koha on käytössä yleisesti Suomen kirjastoissa, joten sen käyttöönotto Vaski-kirjastoissa mahdollistaa myös avoimemman yhteistyön sekä kirjastojen välisen yhteistyön kehittämisen.

Järjestelmän vaihtuessa lainaushistoria nollaantuu. Kirjaston asiakkaat, jotka haluavat ottaa lainaushistorian talteen nykyisestä järjestelmästä, voivat kopioida sen suosikkilistaksi nykyisen verkkokirjaston uuden toiminnon avulla. Se löytyy verkkokirjaston Lainaushistoria-sivulta. Lainaushistoria tulee tallentaa 18.5. mennessä.

Näin otat lainaushistorian talteen:

Kirjaudu sisään verkkokirjastoon ja mene Lainaushistoria-sivulle.

Listan yläpuolella näkyy painike, jossa lukee ”Kopioi suosikkeihin”. Klikkaa painiketta, jolloin avautuu uusi ikkuna.

Valitse pudotusvalikosta se lista, johon haluat lisätä lainaushistoriasi, tai tee uusi lista klikkaamalla valikon alapuolella olevaa linkkiä. Jos luot uuden listan, nimeä se ja anna sille halutessasi lyhyt kuvaus. Klikkaa ”Tallenna”-painiketta.

Kun olet valinnut pudotusvalikosta haluamasi tai juuri luomasi listan, klikkaa Tallenna-painiketta. Lista löytyy nyt Suosikit-välilehdeltä.