Ruisrockin ensimmäisiä vuosia esittelevä näyttely avautuu Sibelius-museossa

Festivaalitunnelmia yli 50 vuoden takaa!

Ruisrock 1970 – miten kaikki alkoi on esillä Sibelius-museossa 5.5.–30.10. ajalla. Kuva: Sibeliusmuseum.

Sibelius-museo tarjoaa ensiapua Ruisrock-ikävään. Vaikka Turun Ruissalossa järjestettävä festivaali perutaan tältä kesältä, sen syntyvaiheista kertovaa näyttelyä saadaan ihailla Turussa.

TURKU. Åbo Akademin säätiön museoiden avauduttua Sibelius-museo starttaa kevääseen näyttelyuutuudella: Ruisrock 1970 – miten kaikki alkoi -näyttely kunnioittaa yli viisikymmentä vuotta vanhaa festivaalia. Ruisrock on houkutellut Turkuun sekä kotimaisia että kansainvälisiä artisteja ja yleisöä vuosikymmenten ajan.

Museokävijät oppivat lisää tapahtuman merkittävästä historiasta, miten festivaali muodostui ja miltä tuntui olla yleisössä Ruisrockin ensimmäisinä vuosina. Näyttely perustuu Antero Laihon kotiarkiston aarteisiin ja Jouko Kedon valokuviin ja aikalaislehtimateriaaliin. Mukana on myös filmipätkiä sekä tietysti aikakauden musiikkia.

Turku International Pop & Rock Festival, joka nuorison suussa sai sijaintinsa mukaan pian lempinimen Ruisrock, oli yksi suurten ikäpolvien avainkokemuksia.
– Ruisrock on ollut merkittävä kokemus kokonaiselle sukupolvelle. Kansainvälinen tuulahdus suuren maailman meiningistä YYA-Suomen Turussa veti nuoria ympäri maata ja muualtakin Euroopasta, kertoo Sibelius-museon Ruisrock-näyttelyn kuraattori Johannes Juva.

Ruisrock 1970 – miten kaikki alkoi on esillä Sibelius-museossa 30. lokakuuta saakka.

Sibelius-museo ja Ett hem -museo avaavat 5.5. ovensa. Taiteilijakoti Casa Haartman Naantalissa aloittaa kesäkauden 9. kesäkuuta. Kaikissa museoissa on huomioitu turvaetäisyydet ja kävijämääriä on rajoitettu. Käsidesiä on tarjolla ja museoissa on maski- tai visiirisuositus.

– Koronarajoitusten vuoksi pyydämme Sibelius-museon kävijöitä varaamaan vierailunsa etukäteen museon verkkosivuilla olevan sähköisen varausjärjestelmän kautta. Ett hem -museo ja Casa Haartman eivät vaadi ennakkovarausta, sanoo Sibelius-museon intendentti Unna Toropainen.

Säätiön kolmessa museossa maksutapana käy museokortti, maksukortti, käteinen, Smartumin kulttuuriseteli ja Eazybreak-sovellus.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Jaa juttu sosiaalisessa mediassa!