Rallin SM-sarjan kesäkausi starttaa Liedosta

Livelähetys katsottavissa veloituksetta

Suomalaista kovinta rallikärkeä SM1-luokassa edustavat Teemu Asunmaa (kuvassa), Juha Salo, Emil Lindholm sekä Mikko Heikkilä. Kuva: Taneli Niinimäki/AKK.

Länsirannikon ralli tekee näyttävän paluun rallin SM-sarjaan 28.–29. toukokuuta. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli ajetaan reilun viikon päästä Varsinais-Suomen haastavilla teillä Liedossa, Maskussa, Nousiaisissa, Paimiossa, Ruskolla, Salossa ja Sauvossa.

MOOTTORIURHEILU. Ralliautoilun Suomen Mestaruussarjan kesäkauden aloitus toteutetaan tänä vuonna Turun seudun kunnissa. Toukokuun viimeisenä viikonloppuna alueella ajetaan SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, joka käsittää yhteensä 13 erikoiskoetta ja 102 erikoiskilometriä.

Kilpailukeskus avautuu 28.–29. toukokuuta Liedon Avantiin. Turun Urheiluautoilijat ry:n järjestämässä rallin SM-sarjan osakilpailussa erikoiskokeita ajetaan perjantaina ja lauantaina lähialueilla.
– Perjantain reitit suuntaavat Maskuun, Nousiaisiin ja Ruskolle. Lauantaina ajetaan sen sijaan Liedon, Paimion ja Sauvon lisäksi Salossa, kertoo SM Mad-Croc Länsirannikon Rallin kilpailunjohtaja Mika Hurula Turun Urheiluautoilijoista.

Kyseessä on rallin SM-sarjan kauden kolmas osakilpailu. Rallin SM-pisteiden lisäksi osakilpailussa kisataan myös Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan pisteistä.
– Talvikauden osakilpailuissa SM-pisteistä ajettiin tammikuussa ja maaliskuussa. Nyt reilun 2,5 kuukauden tauon jälkeen pääsemme starttaamaan SM-rallien kesäkautta. Vaikka tapahtumaa ei voikaan järjestää ennakkoon suunnitellussa mittakaavassa, tästä tulee silti hieno kokemus välivuoden jälkeen, Hurula tuumii.

Pandemiasta johtuvat rajoitukset ovat luonnollisesti vaikuttaneet myös SM-rallien järjestelyihin.

– Alun perin kilpailukeskuksessa oli tarkoitus järjestää iso yleisötapahtuma rallin aikana. Koronan mukanaan tuomien kokoontumisrajoitusten myötä suunnitelmat oli kuitenkin pakko ruksata yli tältä keväältä. Olemme hakeneet osakilpailua jälleen tälle alueelle ensi vuodeksi. Touko–kesäkuu-akselilla saadaan päätös niiden järjestämisestä, kilpailunjohtaja Hurula sanoo.

Aluehallintoviraston suositusten mukaisesti kilpailuviikonloppu toteutetaan ilman yleisöä. Järjestävä seura on kuitenkin tarjonnut erikoiskoereittien varsilla asuville mahdollisuutta osallistua tapahtumaan rallintekijöinä.
– Jonkun verran talkoolaisia ilmoittautunut mukaan. Heidät koulutetaan asianmukaisesti tehtäviinsä erikoiskokeiden järjestäjänä ja sulkuhenkilökuntana, Hurula jatkaa.

Erikoiskokeiden varsilta lähetetään maksutta katsottavaa livestreamia kattavasti Moottoriurheilu.tv:n YouTube-kanavalla, tapahtuman nettisivuilla ja sosiaalisessa mediassa.

Turun Urheiluautoilijat pitää tärkeänä paikallisten seurojen yhteistyötä rallikilpailun toteutuksessa.

– Koko kisan järjestämisessä on mukana kaiken kaikkiaan yli 400 henkeä. Isossa osassa ovat paikalliset yhteistyöseurat, jotka panoksellaan mahdollistavat rallin toteutuksen näin laajalla alueella, kiittelee kilpailunjohtaja Mika Hurula.

Kaikki kolme perjantain erikoiskoetta ja 23,3 erikoiskoekilometriä ajetaan asfaltilla, mikä on poikkeuksellista SM-sarjassa, jossa kestopäällysteellä ajetaan vain hyvin harvoin. Perjantaina SM-ralli starttaa Nousiaisten Halisojalta kello 19.40, mikä tarkoittaa sitä, että sulkuaika alkaa kello 18 ja päättyy vähän ennen puoltayötä. Nousiaisista siirrytään Maskun Ohensaareen ja Ruskon Hujalaan.

Lauantaina ajetaan 10 erikoiskoetta, joka tarkoittaa 78,33 erikoiskoekilometriä. Aamu alkaa Liedon Vintalan, Mahlion ja Saukonojan erikoiskokeilla. Päivällä ovat vuorossa Sauvon Karunan, Salon Pöylän ja Paimion Juntolan erikoiskokeet. Liedon Avantiin kilpailun päättävä 1,93-kilometrinen erikoiskoe 13 ajetaan jälleen asfaltilla.

Määräaikaan mennessä SM Mad-Croc Länsirannikon Ralliin ilmoittautui yhteensä 129 kilpailijaparia. Rallin SM-sarjan kuninkuusluokan SM1:n osallistujalistalla on jopa 20 kansallisen rallin nopeimman luokituksen eli R5-luokan autoa.

Katariina Mäkinen-Önsoy